A biztonság mellett azt is szem előtt kell tartanod, hogy ideálisak legyenek a fényviszonyok a reggeli készülődés és az esti ellazulós fürdés során. Ebben a cikkben az összes szempontot végigjárjuk, amik fontosak lehetnek a tervezéskor.

Általános fényforrás

Minden fürdőszobában szükség van egy vagy több általános világítótestre. A mennyezeti lámpák tökéletesen betöltik ezt a funkciót. Ha az elektromos hálózat cseréje előtt állsz vagy építkezel, akkor akár több kiállást is kérhetsz, és a ViaLuce Fénystúdió fürdőszobai világítótest szekciójából választhatsz több, kisebb fényerejű modern lámpát. Ha nem tervezel felújítást, akkor valószínűleg csak egy mennyezeti fényforrást tudsz elhelyezni. 

Mivel a fürdőhelyiségek jellemzően nem, vagy csak nagyon kisméretű ablakkal rendelkeznek, ezért általában nélkülözik a természetes fényt. Aminek megvan a maga előnye, hiszen megőrizheted a privát szférádat, viszont így a mesterséges fényviszonyokat kell úgy alakítanod, hogy megfeleljenek számodra.

Tükröm, tükröm

Nincs fürdőszoba tükör nélkül! Ha csak a mennyezetről érkezik fény, akkor az beárnyékolja az arcot. Márpedig a smink elkészítéséhez vagy egy alapos borotválkozáshoz elengedhetetlen, hogy jól lásd az arcod. 

Éppen ezért a tükör köré is szükséges lámpát szerelni. Kiváló megoldás, ha a tükör mindkét oldalára kerül világítótest. Ezzel elkerülhető az árnyék vetülése az arcra és a lámpatest formájától függően varázsolhatja modernné vagy éppen rusztikussá a helyiség hangulatát.

A másik optimális verzió, ha a tükör fölé kerül a lámpa. Ez is tökéletes fénymennyiséget ad a szépészeti vagy higiéniai tevékenységekhez. Ha pedig biztosra szeretnél menni, akkor fölülre és két oldalra is tervezz fényforrást.

Mi az az IP védelem?

A fürdőszoba világítástechnikai szempontból kényesebb terület, mint a lakás bármely más pontja. Ennek az az oka, hogy itt rendszeresen alakul ki magas pára valamint a zuhanyzóból, kádból, mosdóból számítani lehet kifröccsenő vízre. 

Éppen emiatt a szakemberek három zónára osztották fel a fürdőszobákat. Közvetlenül a kád, zuhanyzó mellé, illetve minden további olyan helyre, ahol nagy eséllyel érheti víz a világítótestet, akkor mindenképpen alacsony feszültségű lámpát, ami legalább IP65-68 védelemmel bír. 

A kettes zónába, ami kicsit távolabb esik a vizes területektől minimum IP44-es védelmi szintű világítótest kell, de bátran választhatsz ennél magasabbat is. A legtávolabbi helyekre, mint amilyen a mennyezet szintén IP44 vagy magasabb besorolású lámpatestet indokol az előforduló pára. Ám ha előfordulhat, hogy elszabadul a zuhany, vagy a gyermek fürdés közben az egész helyiséget elárasztja, akkor érdemes magasabb védelmi szintűt választani ide is.

Tekintsd meg a ViaLuce Fénystúdió kínálatát, ahol nem csak biztonságos, de esztétikus és  változó fényerejű LED lámpákat is találsz.


Otthon