Mit jelent a GPT és pontosan mit is jelent ez?

A GPT egy angol mozaikszó abból, hogy "Generative Pre-trained Transformer", ami magyarra fordítva kb. annyit jelent, mint "Generatív előre-tanított rendszer". 

Gondoljunk úgy erre, mint egy különleges varázslatos könyvre, amelyet egy okos tanítómester írt. Ez a könyv azért különleges, mert képes új történeteket kitalálni és megérteni azt, amit olvasunk. De mielőtt bárki elkezdené használni, a tanítómester először előkészíti ezt a könyvet.

Először is, a könyv tanul. Szép sorjában olvas rengeteg történetet, újságcikket, könyvet és mindenféle írott dolgot, amit csak el tudsz képzelni. Minél többet olvas, annál okosabb lesz.

Azután, amikor már sok mindent megtanult, a tanítómester megkéri, hogy írjon nekünk valami újat. Ez a könyv kitalálja a saját történeteket, olyanokat, amiket még senki sem olvasott, és mégis olyanokat, amelyeket megértünk és élvezünk.

mesterséges intelligenci GPT jelentése

Ez a könyv, vagyis a GPT, valójában egy nagyon intelligens számítógépes program, amely képes előállítani új szövegeket az alapján, amit tanult. Tehát ha például megkérdezed tőle, hogy írjon egy receptet vagy adjon neked tippeket a kertészkedéshez, akkor képes lesz kitalálni és megírni azokat.

A legizgalmasabb az egészben az, hogy minél többet tanul és gyakorol, annál jobban válik a történetei, receptjei vagy tanácsai. Így a GPT egyfajta "okos könyv", amely segíthet nekünk új dolgokat tanulni vagy érdekes dolgokat olvasni.

GPT mesterséges intelligencia

Ez az MI fejlesztés nagyon izgalmas, mert segíthet nekünk megoldani sokféle problémát vagy csak szórakoztatni bennünket új és kreatív történetekkel. És minél jobban értjük és használjuk, annál többet hozhatunk ki belőle a mindennapi életünk során.


Tudomány