De nem feltétlenül igaz, hogy a drágább a jobb, erről tanuskodik számos hazai és nemzetközi naptej teszt is. 

Biztonságosan napozol? IDE kattintva megmutatjuk.

Mikor ott állunk a boltban a naptejes polc előtt, számos kérdés vetődik fel bennünk:

- hányas faktorszámú naptejet vegyünk?

- melyik a jobb a krém, a lotion vagy spray típusú?

- milyen kiszerelést vegyünk, mennyi kell a nyaralásra?

Nézzük először az első, és talán legfontosabb kérdéskört. Azaz, hogy hányas faktorszámú napolajat érdemes venni és mit is jelent az, hogy egy naptej 20-as, 30-as vagy épp 50-es faktorszámú?

faktorszám (SPF - angolul sun protection factor) egy nemzetközileg használt és elfogadott mérőegysége a naptejeknek/napolajoknak, mely arra utal, hogy az adott termék mennyire védi meg bőrünket a káros UVB sugaraktól (tehát a faktorszám kizárólag az UVB sugárzás elleni védelmet mutatja, az UVA elleni védelmet nem).

Először is oszlassunk el egy tévhitet! 

Egyszerű matematikus gondolkodással azt hihetjük, hogy egy 15-ös faktorú naptej és egy 30-as között dupla akkora a különbség (hiszen 15 x 2 = 30) és hogy egy 50-es faktorszámú napolaj védelme közel kétszerese a 30-as faktorúnak! 

Ezt felejtsük el és lássuk a valóságot!

8-as faktorszámú naptej az UVB sugarak 87%-át blokkolja.

Míg a hazai forgalomban leginkább elterjedt típusok:

15-ös faktorszámú naptej az UVB sugarak 93%-át blokkolja.

30-as faktorszámú naptej az UVB sugarak 97%-át blokkolja.

Az 50-es faktorszámú naptej az UVB sugarak 98%-át blokkolja.

Ugye milyen meglepő? 

A fentiek ismeretében kimondhatjuk, hogy a káros UVB sugárzás elleni védelemben igen kicsi a különbség a 15, 30 és 50-es faktorú napvédő készítmények között, mindössze 5% pontnyi. 

De akkor mit is jelent igazán a 15, 30 és 50-es faktorszám?

A faktorok közötti különbség alapvetően tehát nem az "erősségben" rejlik, hanem az adott napozószer hatásának időbeli hosszúságában.

Egy egyszerű példával szemléltetjük mindezt és máris érteni fogod!

Zsuzsa napozni indul egy forró kánikulai nyáron. Zsuzsa kék szemű, bőre nagyon világos, kifejezetten érzékeny a leégésre, így ha kifekszik a tűző napra akkor 10 perc alatt máris sérül a bőre, elindul a leégés folyamata. 

15-ös faktorú naptej használata esetén:

Ha Zsuzsa a napozás előtt bekeni testét egy 15-ös faktorszámú napvédővel, akkor ezt a leégési időt (azaz a 10 percet) tudja 15-szörösére nyújtani, azaz 10 x 15 = 150 perc alatt fog elkezdeni leégni a bőre. (Tehát a 15-ös naptej 15-szörösére nyújta a leégés várható idejét).

30-as faktorszámú napolaj esetén:

Ha Zsuzsa a napozás előtt 30-as faktorú napvédelmet használ, akkor ezzel egy hosszabb hatásmechanizmusú készítményt visz fel a bőrére, mellyel: 10 x 30 = 300 percre biztosítja a leégés kockázatát.

Természetesen ezek hozzávetőleges értékek, nehogy valaki stopper-órával menjen a napra! A lényeg, hogy azt értsük meg, hogy a növekvő faktorszám nem az adott készítmény nap elleni erejét méri egy lineáris skálán, azaz az 50-es naptej "ereje" nem abban rejlik, hogy sokkal jobban véd az UVB sugárzás ellen, hanem hosszabban fejti ki a hatását. 

Ettől függetlenül ajánlott 2-3 óránként újrakenni (legalább a különösen érzékeny) bőrfelületeket, főleg akkor, ha vízbe is mentünk közben.

A szakértők többsége a 30-as faktorszámú naptejet ajánlja, mely "erősségben" szinte ugyanolyan, mint az 50-es, ellenben az ára kedvezőbb és általában (ez persze az adott naptej márkától is függ) könnyeb felvinni a bőrre, kevésbé sűrű textúrájú. 

Ellenőrizd IDE kattintva, hogy mindent tudsz-e már a napozásról.


Egészség Életmód Utazás