A MakeUp felhívja a figyelmet, hogy a test bármelyik része izzadhat, hiszen az emberi bőr négyzetcentiméterenként 100 verejtékmirigyet tartalmaz, azonban ezek többsége a tenyérben, talpban és a hónaljban találhatóak.

Két típusa ismeretes, amelyek a test hűtéséért és a sajátos illat kiemeléséért felelősek. Az apokrin speciális nyálkát termel, amelyet a bőrön található baktériumok bontanak le, ezek pedig leginkább a hónaljban helyezkednek el. Ezzel magyarázható, hogy szükségtelen dezodorokat alkalmazni a test egész területére. A dezodorok az izzadság eltávolítására szolgálnak, tehát kizárólag a kellemetlen szagokat enyhítik, viszont a páratartalom nem befolyásolja. Általában csak elfedik az illatot, vagy alkohol, triklozán tartalmukkal háttérbe szorítják a verejtékeket feldolgozó baktériumok életképességét.

Időnként a gyártók mind illatos, mind antibakteriális adalékokkal keverik fel. Ezen felül körülbelül 2-3% agyagot tartalmaznak, hatékonyságuk még magasabb lenne, ha ez az arány 10-15 százalékra növekedne.

Legfeljebb 6-8 óráig tartanak és meglehetősen gyengén. Tehát, akkor kell alkalmazni, amikor fontosabb az illat, mint a páratartalom távoltartása. Mindezt az izzadságot okozó baktérium mennyisége okozza, maga az izzadság semmi szagot nem kelt, csupán a mikrobák maradványai.

A fogyasztói cikkek és kozmetikumok gyártói mindenképp betartják a magas színvonalat igénylő előírásokat, így minden termék többlépcsős ellenőrzésen esik át. Azonban meg kell tanulnunk, minden emberi test másképp reagál egyes összetevőkre. Hogyan tudjuk meghatározni, mi megfelelő és mi nem?

A legfőbb szabály: egyetlen dezodor vagy izzadásgátló sem okozhat allergiás reakciókat. Amennyiben a bőr száraz, piros, viszket, esetleg duzzanat tér elő, ne használja tovább az adott készítményt. Ez akkor fordulhat elő, ha túl sokáig alkalmaztunk olyan komponensekkel teli izzadásgátlókat, mint az antibakteriális triklozán. Ezeket nélkülözhetetlen, például hosszú utazás során vegyünk inkább igénybe.

A hétköznapokban próbáljuk kerülni a baktériumölő összetevőkkel dúsított izzadásgátlókat. Kísérletezhet a ruhákon is, mert a laza pamut pulóverek lógó ujjal teret ad a hónaljnak, így sokkal hatékonyabban szívódnak fel az izzadságcseppek.

A jól bevált természetes gyógymódot tudjunk ajánlani jelen esetben is. Hiszen mint említettük, őseink nem ismerték ezeket a kozmetikumokat, ezért ecettel, mésszel dörzsölték hónaljaikat, az ázsiaiak pedig reszelt almával. Manapság a legolcsóbb és leghatékonyabb házi készítmésű dezodornak számít a szódabikarbóna és kukoricakeményítő keveréke. Ezt összereszelve, hozzáadva illóolajat kész is a tökéletes védelem a rossz szagok ellen!


Egészség Sport