Az ötös lottó játék indulásakor még más szabályok szerint osztották szét a nyereményeket és képezték meg a nyereményalapot mint jelenleg.

Az alapjáték 3,30 forintba került, melynek részvételi díjából a 3 forint 50 %-a adta a nyereményalapot, 10 % pedig a jutalomsorsolás nyereménytárgyainak beszerzését szolgálta.

Az 50 %-os nyereményalapot egyenlő (25% - 25% - 25% - 25%) arányban osztották szét a négy nyereményosztály (5, 4, 3, 2 találatos szelvények) között. A nyereményalap ilyen arányú felosztása mintegy két étizeden keresztül nem változott.

Hogyan néz ki jelenleg az 5-ös lottó nyereményalapjának felosztása?

A Szerencsejáték Zrt. hivatalos honlapján olvasható részvételi szabályzata szerint a beküldött ötöslottó játékok nyereményalapja közös. Az adott sorsolásra részvételi jogosultságot szerzett alapjátékok alapdíjának összege minősül nyereményalapnak.

A nyereményalap 46%-át fizetik ki!

A nyereményalap 46%-a a bruttó (SZJA-t is tartalmazó - az SZJA 2016-tól egykulcsos, mértéke 15%) nyereményekre fordítandó összeg, mely a 4 nyerőosztály nyereményeire kerül szétosztásra. 

Hogyan oszlik szét a nyeremény a nyerőosztályok között?

A nyereményekre fordítandó összeg az egyes nyerőosztályok között a következő százalékos arányban oszlik meg:

5 találatos szelvények: 30 %

4 találatos szelvények: 17 %

3 találatos szelvények: 18 %

2 találatos szelvények: 35 %

arányban részesülnek.

Lottókalkulátoraink segítségével (melyet a cikk alatt találsz meg) az eddigi összes lottósorsolás adatában keresgélhetsz. Érdemes!


Pénzügy Logika, kvíz