Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány azért viselkedik uzsorásként, mert amikor pénzt kell beszedni, akkor magas inflációval számol, amikor pedig járadékot kellene fizetnie a nyugdíjasoknak, akkor az alacsony inflációt veszi alapul.

Elmondta, a KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a tervezett 2,7 százaléknál lényegesen magasabb, 3,3 százalék volt az infláció.

Kiemelte az élelmiszerek drágulását, hozzátéve: ezen belül a zöldség-gyümölcs árváltozása 22 százalék, az étolajé 13 százalék, a cukoré 11 százalék volt.

Az ellenzéki képviselő szerint a munkavállalók és a nyugdíjasok is nagyon rosszul jártak.

Közölte, míg 2010-ben a társadalom legalacsonyabb jövedelmi tizedébe tartozók között 26 ezren voltak a nyugdíjasok, 2019-re ez a szám 270 ezerre emelkedett.

Véleménye szerint az idei 3 százalékos nyugdíjemelés arra lesz elég, hogy azt az első bevásárlásnál otthagyják a nyugdíjasok a pénztárban.

Korózs Lajos kitért arra, hogy 12 éve nem változott az öregségi nyugdíjminimum, annak összege 28 500 forint ma is. Hozzátette: a közel 2,5 millió nyugdíjasból, illetve nyugdíjszerű ellátást kapóból 1,7 milliónak 200 ezer forint alatti a nyugdíja.

Nem véletlen, hogy a háztartások fogyasztásában Románia is megelőzte Magyarországot - mondta.


Pénzügy