Az anyajegyek vagy velünk együtt jöttek a világra vagy életünk egy-egy szakaszában megjelennek testünkön. Felszínük, méretük változó. A festékes anyajegyek, melyek a bőr színétől eltérőek, hajlamosak arra, hogy melanomává, bőrrákká változzanak. A rosszindulatú betegség nagy százalékban gyógyítható, ha az első időszakban derül ki a probléma. Az előrehaladott állapotnál viszont már csökkennek a gyógyulási esélyek.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk anyajegeinkkel?

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy kerüljük az anyajegyek UV kitettségét, hogy csökkenteni tudjuk a kockázati faktort. Vegyünk fel egy könnyen inget, blúzt és takarjuk el a „foltokat” a fény elől. Messziről kerüljük el a szoláriumot, mert szintén kockázatot növel. Ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk, és ne kaparjuk az anyajegyeket!

Fontos, hogy évente menjünk el anyagjegy szűrésre, hogy szakértők is megerősítsenek abban, hogy nem áll fenn egészségügyi probléma. Az anyajegyek vizsgálata egy egyszerű, gyors és fájdalommentes szűrés. Akár az államilag finanszírozott (TB), akár magánfinanszírozásban igényelhető eljárás. Ne halogasd az időpontkérést!

Egészségügyi kalkulátoraink segítenek számodra az egészséged megőrzésében!


Egészség