Képzeld el, hogy van egy nagy kirakós játékod, amit bárki elkezdhet összerakni, és mindenki hozzáadhat egy-egy darabkát, hogy egyre nagyobb és szebb legyen a kép. A nyílt forráskód is ilyen: ez egy olyan számítógépes program, amit bárki megtekinthet, módosíthat és segíthet jobbá tenni.

Mi az a nyílt forráskód?

A "nyílt forráskód" kifejezés azt jelenti, hogy a szoftverek, vagyis a számítógépeken futtatott programok forráskódja – ez a programozási nyelven írt "szöveg", amitől a számítógép tudja, mit kell csinálnia – nyilvánosan elérhető. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki ért a programozáshoz, megtekintheti, hogy a program hogyan működik, javíthatja a hibáit, vagy akár új funkciókat is hozzáadhat hozzá.

nyílt forráskód jelentése és nyílt forráskódú programok

Példák a nyílt forráskódú programokra

- Linux: Ez egy operációs rendszer, mint az Windows, csak éppen sok ember közösen dolgozik rajta a világ minden tájáról. Ezt használják sok internetes szerveren, de akár a te számítógépeden is futtatható.

- Mozilla Firefox: Egy internetes böngésző, amit szintén sokan együtt fejlesztenek. Használhatod, hogy kedvenc játékaidat játsszad az interneten, vagy hogy információkat keress.

- Apache OpenOffice: Egy irodai programcsomag, amelybe tartozik szövegszerkesztő, táblázatkezelő és még sok más hasznos program. Nagyszerű az iskolai feladatok elkészítéséhez.

a nyílt forráskódú programok szerepe a gazdaságban

Mi a nyílt forráskód gazdasági szerepe?

A nyílt forráskódú programokat bárki ingyen használhatja, ezért sok cég és szervezet spórol pénzt, mert nem kell drága licenszeket vásárolniuk. Emellett a nyílt forráskód lehetőséget ad kisebb vállalkozásoknak is, hogy saját ötleteikkel, módosításaikkal bekerüljenek a piacra.

Ezek a programok gyakran biztonságosabbak is, mert sok szakértő nézi át és javítja a hibákat. Így kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú emberek kihasználhatnak egy-egy rést a biztonságban.

Miért jó és hasznos a nyílt forráskód a világ számára?

A nyílt forráskód nagyszerű, mert összehozza az embereket a világ minden tájáról, hogy együtt dolgozzanak valamin, ami mindenki számára hasznos lehet. Mint egy nagy közösségi projekt, ahol mindenki hozzáadhat a közös tudáshoz és mindenki tanulhat másoktól. Ez segít abban, hogy jobb és biztonságosabb programok szülessenek, amiket aztán mindenki használhat. Ezenkívül, mivel sokan hozzájárulnak ezekhez a projektekhez, a programok gyorsabban fejlődnek és javulnak.

Tehát a nyílt forráskód nem csak egy módja annak, hogy jobbá tegyük a számítógépeket és az internetet, hanem egy lehetőség arra is, hogy tanuljunk egymástól és együtt építsünk egy jobb világot.