Cikkünkben az átmeneti hajhullás okait vizsgáljuk meg, és arra keressük a választ, hogy milyen megoldással lehetünk úrrá mielőbb a problémán.

Bárkivel megtörténhet

A telogén effluvium, azaz átmeneti hajhullás nők és férfiak esetében is előforduló állapot. Amellett, hogy a kiváltó okok kezelése megtörténik, érdemes más megoldásokkal is serkenteni a hajnövekedést.

Az Aesthetica Orvosi Központ lézeres hajstimulációja nagyban segíthet az átmeneti időszakon túljutni. A kezelés során a hajhagymák különböző mélységben stimulálhatóak, így az éppen telogén fázisban lévő hajhagymák könnyen átléphetnek a növekedési fázisba.

Az átmeneti hajhullás okai

Többféle probléma okozhat átmeneti hajhullást. Ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen a kiváltó ok, átfogó laborvizsgálatot érdemes végeztetni, mely a pajzsmirigy, hormon és a gyulladás kimutatására alkalmas. Nem kell azonnal valamilyen komoly betegségre gyanakodnunk, ha nagyobb mértékű hajhullást tapasztalunk, hiszen a hormonális változások is állhatnak mögötte.

A nők esetében több olyan időszak is lehet, amikor az ösztrogénszint csökken, mely hatására a hajhullás megkezdődhet. Ilyen például a terhesség utáni állapot, mely általában 3-6 hónapig tart. Hasonló változásokat él át szervezetünk a menopauza alatt, amikor szintén a női hormonok csökkenése következik be. 

Olyan egyszerű oka is lehet az átmeneti hajhullásnak, mint például az időjárás változása. Az évszakok közötti váltás idején, általában az őszi-téli időszakban, amikor kevesebb napfény ér bennünket, tapasztalhatunk nagyobb mértékű hajvesztést. Ezt megelőzhetjük vitaminok, táplálékkiegészítők fogyasztásával.

Komolyabb problémák

A pajzsmirigy működésének zavarai számtalan egészségügyi problémát eredményezhetnek. Az alul- vagy túlműködés egyaránt hatással lehet a haj növekedésére is. A nem megfelelő pajzsmirigyműködés során a szervezet a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja át, ami elvékonyítja és gyengíti a hajszálakat. Egyszerű vérvétel segítségével is megállapítható, hogy valóban pajzsmirigy probléma áll-e a hajhullás hátterében, és azt gyógyszeres kezeléssel kordában lehet tartani.

A szervezetünkben kialakuló gyulladásos gócpont szintén oka lehet az átmeneti hajhullásnak. Olykor csak alapos kivizsgálás során derül ki, hogy például fogaink gyulladása miatt szenvedünk a hajhullástól. Sok esetben a fogászati kezelés után elmúlik a nagyobb mértékű hajvesztés is.

Az átmeneti hajhullás okának kiderítése mellett érdemes igénybe venni a lézeres hajstimulációs kezelést is, hiszen ennek segítségével gyorsan és hatékonyan nőhet vissza dús hajkoronánk.