Létezik egy olyan kommunikációs módszer, amelynek lényege, hogy képesek vagyunk érvényesíteni akaratunkat úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a másik véleményét. Ezt nevezi a szakirodalom asszertív kommunikációnak. Ez a gyakorlatban egyet jelent a hatékony kommunikációval.

Az asszertív kommunikáció lényege

Az asszertív szó jelentése öntudatos, határozott.

Az asszertivitás lényege, hogy határozottan képesek vagyunk érvényesíteni saját akaratunkat úgy, hogy azzal nem sértjük meg mások érdekeit. Az asszertív viselkedés a kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapszik.

Az asszertíven kommunikáló személy pozitív énképpel rendelkezik, arra törekszik, hogy a kommunikáció mindkét fél számára sikeres legyen. Az asszertivitás felelősségvállalásban, magabiztos fellépésben nyilvánul meg. Úgy próbáljuk meg saját érdekeinket érvényesíteni, hogy közben mások érdekeit is elfogadjuk.

Az asszertív magatartás képessé teszi a személyt arra, hogy szabadon fejezze ki érzéseit, gondolatait.

A hatékony kommunikáció elsajátításával nemcsak konfliktushelyzetben tehetünk szert előnyökre, de a hétköznapi helyzetek során is könnyebben érvényesülhetünk.

Fejlődik a problémamegoldó képességünk, javul az önértékelésünk. Kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak leszünk, csökken a stressz szintünk.

Az asszertív kommunikáció tanulható

Az asszertív viselkedés tanulással elsajátítható.

Először is, érdemes megfigyelni, hogyan viselkedünk konfliktushelyzetben. Visszahúzódunk vagy éppen ellenkezőleg, támadóan lépünk fel. Mindkét attitűd gátolja a hatékony kommunikációt. Ezért fontos, hogy mindig tudatosan viselkedjünk (figyeljünk az érzéseinkre, gondolkodjunk el ezekről). Ez sokszor azonban nem könnyű, mert általában ösztönösen cselekszünk.

Az asszertív kommunikáció során fontos, hogy konkrétan meg tudjuk fogalmazni a problémánkat, egyértelműen ki tudjuk fejezni az igényeinket. Fontos, hogy csak az adott szituációra fókuszáljunk. Mindezeket úgy kell megtenni, hogy a másik fél érzéseit, érdekeit is tiszteletben tartsuk. Legyünk határozottak és magabiztosak, tudatosan figyeljünk testbeszédünkre is. Tartsunk szemkontaktust.

Mindez mindenképpen erős koncentrációt, rendszeres gyakorlást igényel. Sok gyakorlattal, önmagunk megismerésével mindenki képes lehet arra, hogy megtanulja és fejlessze az önkifejezését a saját szándéka szerint. Ehhez azonban komoly elhatározás és nyitottság szükséges.

Ha már elhatárazta, hogy fejlődni szeretne, Az Onlinepszichológus.net honlapján további érdekességeket olvashat a témával kapcsolatban.


Egészség