A NÚSZ Zrt. saját e-matrica-lekérdezője, mely egy újabb lépés a cégnél az ügyintézési folyamatok digitalizálásának irányába, a társaság megújult honlapján, a nemzetiutdij.hu oldalon érhető el.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) telefonos ügyfélszolgálatára érkező hívások közül minden ötödik esetében egy adott járműre érvényes autópálya-matricákról érdeklődnek ügyfeleink. 2022-ben nagyjából 25 ezer alkalommal kérdeztek rá a közlekedők arra, hogy van-e e-matricájuk, és ha igen, meddig érvényes.

Ezért a NÚSZ Zrt. – az ügyfelek igényeihez igazítva, és az új vállalati digitalizációs törekvéseket szem előtt tartva – útjára indította saját e-matrica-lekérdezőjét, amely az egyetlen pontos és hivatalos tájékoztatást tartalmazó online felület Magyarországon.

A társaság megújult nemzetiutdij.hu oldalán elérhető e-matrica-lekérdező segítségével bárki leellenőrizheti, hogy egy adott gépjármű a lekérdezés időpillanatában rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával.

Az adatok lehívása a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából történik, amely teljeskörű információt tartalmaz a hazai díjköteles utakra történt matricavásárlásokról. Így a lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától és helyétől, azaz mindegy, hogy a vignettát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein keresztül, benzinkúton, az interneten, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e.

Az érvényes e-matricák lekérdezése egyszerű és gyors, nincs szükség hozzá előzetes regisztrációra, csak a jármű felségjelzését és rendszámát kell megadni a folyamat során. Az eredmény mindig a lekérdezés időpontjára vonatkozik, és az éppen aktuálisan érvényes e-matricák adatait tartalmazza: a vignetta típusát, érvényességi idejét, valamint több megyei matrica esetén a megyék felsorolását.

Amennyiben a rendszer nem talál az adatbázisban érvényes e-matricát, a felületről egy kattintással el lehet jutni társaságunk értékesítési felületére, ahol az úthasználó meg tudja vásárolni a szükséges úthasználati jogosultságot. A megújult nemzetiutdij.hu oldalon újdonságként kategóriaválasztó is segítséget nyújt az ügyfeleknek a járműre érvényes díjkategória eldöntésében.

Éves szinten nagyjából 15 millió darab e-matricát vásárolnak a közlekedők, körülbelül 6,5 - 7 millió járműre. A megvásárolt autópálya-matricák legnagyobb részét személygépjárművekre (D1 díjkategória) veszik az úthasználók, nekik jelentheti a legnagyobb segítséget az újonnan induló e-matrica-lekérdező.

Az online felület bármikor használható, de különösen hasznos a díjköteles útra való felhajtás előtt, hiszen segítséget nyújt abban, hogy a közlekedők a hivatalos, pontos információ birtokában a szabályoknak megfelelően tudják használni a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat.


Utazás