Honnan ered a ketogén diéta?

Az elején szögezzük le, hogy a ketogén diéta nem új módszer, csupán arról van szó, hogy újra felfedezte magának az emberiség. Már az időszámításunk előtti ötödik században találtak olyan feljegyzéseket, amelyek böjtöt javasoltak az epilepsziás betegek számára, azaz már ekkor megfigyelték, hogy az időszakosan alacsony szénhidrátbevitelre jól reagál a szervezet. Persze ekkor még nem értették, mi ennek az oka, a megfejtésre száz évvel ezelőtti kutatásokig kellett várni.

Mi a módszer alapja?

A vizsgálatok bebizonyították, hogy az éhség/éhezés állapotában az emberi szervezet, egészen pontosan a máj ketontesteket termel – ezzel együtt az is kiderült, hogy szénhidrát hiányában a test a zsírokból is képes energiát előállítani. Mivel a ketogén diéta zsírdús táplálkozást feltételez, elmondhatjuk, hogy zsír evésével próbáljuk eltüntetni a zsírpárnáinkkal. Lehet, hogy furcsán hangzik, de az eredmények magukért beszélnek. A lényeg a szénhidrátszegény táplálkozás, amelyet azonban csakis ellenőrzött keretek között lehet eredményesen tartani. A ketogén étrendben a szénhidrátok aránya a hagyományos 60 százalék körüli értéknek csupán a negyede, a zsír viszont a megszokott 30 százalék minimum duplája. Ebből is látszik, hogy csakis átgondoltan szabad belevágni, megfelelő gyártók megfelelő táplálék-kiegészítőjét kell hozzá kiválasztani. Az ajánlás egyébként 4-1-1, azaz négy egység zsiradék mellé jut egy-egy egység szénhidrát és fehérje, de a megfelelő folyadékbevitelre is figyelni kell.

Mik a ketogén diéta legnagyobb előnyei?

A profi sportolók körében is népszerű ketogén diétában nincs se finomított cukor, se liszt. Már rövidtávon eredményes tud lenni, néhány nap után csak úgy olvadnak le a kilók az emberről. Mivel az arányok adottak, a ketogén étrend mellé egyre nagyobb kreativitás kell a változatosság megvalósításához, azaz segíthet a konyhai képességek fejlesztésében. A ketogén diéta ezzel együtt sem lehet állandó megoldás, előnyeinek kihasználásához szakaszos alkalmazásra van szükség. Állapotos és szoptató nők számára nem alkalmas a módszer, ahogy 18 éven aluliak számára sem ajánlott.

A fotó forrása: Boontoom Sae-Kor / Shutterstock.com


Egészség Életmód