Bár vannak olyan megoldások, amik a lehető legkevesebb ráfordítást igénylik, a kertet is gondozni, ápolni kell.

A PLAZAWEB.HU közreműködésével most kiemelten az őszi-téli kerti teendőket vesszük számba, hogy tavasszal gyönyörködhess a kertedben!

Pázsit

A kert legszebb éke a gondozott, dús, zöldellő pázsit. Igaz, hogy tenni kell érte, de meghálálja gondoskodásodat.

A gyakran öntözött és rendszeresen nyírt gyepnek elfogyott a tápanyagkészlete. Ilyenkor kell ezt is pótolnod gyeptrágyázással, vagy humuszt is szórhatsz a füves részre. A humusz tele van mikroorganizmusokkal, amik aktivizálják a talaj élővilágát, ezzel is javítják a talaj minőségét.

A gyepszellőztetést is most célszerű megtenni, ezzel el is tudod távolítani az elhalt növényi maradványokat, gyomokat. 

Az ősz a legideálisabb időszak, hogy a nyár során kikopott vagy kiégett foltokat újra füvesítsd.

Az elhullott faleveleket össze kell gyűjteni, akár gereblyével, akár lombfúvóval. A pázsiton maradt falevél alatt nem jut levegőhöz, emiatt száraz, barnás folt alakul ki. A PLAZAWEB.HU-nál hasznos kerti gépeket találsz, amivel megkönnyítheted a munkát.

Virágok

A virágágyást időszerű felásni, hogy ezzel is lazítsd a talajt. Először is távolítsd el az elszáradt vagy fertőzött növényi részeket, a túlburjánzott évelő növényeket most tudod szaporítani és átültetni.

Ha tavasz hírnökeit elsőként szeretnéd látni a kertedben, akkor még a fagy beállta előtt ültess nárcisz- és tulipánhagymákat.

Bokrokat, fákat szintén a szeptember vége-októberi időszakban szoktak telepíteni, ilyenkor a gyökereknek még van idejük megtelepedni. A hőszigetelés érdekében vastag mulcsréteggel is betakarhatjuk növényeinket. A fák esetében a törzs körül hagyjunk szabadon egy keskeny sávot, hogy a kártevőket megfelelő távolságban tartsuk.

Fák ápolása

Az elkorhadt vagy elhalt faágaktól szabadítsd meg a fát. Nem csak azt előzöd meg ezzel, hogy rosszkor, rossz helyre fog esni mondjuk egy nagyobb vihar következtében, hanem az egészséges részek jobban fognak fejlődni.

Ha van egy-két gyümölcsfád is, akkor érdemes megfogadni a hozzáértők tanácsát az őszi lemosópermetezéssel kapcsolatban. A lemosópermetezés bő lével történik, lemosásszerűen. Minden rejtett zugba, levélhajlatba kerüljön a permetből, hogy a leveleken lévő spórákat és áttelelő tojásokat megsemmisítsd. A gombásodásra és a tetvekre különböző szereket ajánlanak.

Komposzt

Az összegyűjtött levelekből, lenyírt fűből, valamint a háztartás szerves hulladékából a kert egyik kieső részén érdemes komposztot készítenünk. A komposzt segít a növényeknek ellenállóbbá válniuk, jobban fejlődnek, és a tápanyagellátásukat is biztosítjuk. Célszerű minél apróbb darabokra vágni a leveleket, gallyakat, hogy gyorsítsd a bomlási folyamatot.


Otthon