Releváns tényező a napelem élettartama

Kétségtelen, hogy a szolár panelek élettartama nagyon is releváns szegmense a befektetésnek – egyrészt predesztinálja magának a beruházásnak a megtérülési idejét, másrészt arra is választ ad, milyen gyakran kell majd – plusz költséggel járó – szervizeltetést beiktatni annak érdekében, hogy a panelek és a rendszer maga is zavartalanul üzemeljen.

Nem engedhetünk a minőségből

Ahogy azt gyakorta hangoztatjuk a hétköznapok során, a minőséget minden esetben meg kell fizetni. Annak érdekében tehát, hogy a napelem élettartam minél előnyösebb értékeket mutasson, ajánlatos kizárólag prémiumszínvonalú gyártók kifogástalan kvalitásokkal rendelkező rendszereinek bizalmat szavazni. A befektetés azonban minden esetben megtérül, és ha a rendszer a világ élvonalának gyártóitól származik, ez hamarabb következik be, mint a középkategóriás gyártmányok esetében. Mivel a szolár rendszer folyamatosan ki van téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak, a negatív környezeti hatásoknak, az optimális üzemelésük megkívánja a minőségi kialakítást.

A napelem várható élettartama: mégis, mire számíthatunk?

A tapasztalat azt mutatja, a prémiumszínvonalú egységekre a gyártók minimálisan 10-15 év garanciát szavatolnak, illetve 25 év teljesítménygaranciát. Impozáns számok ezek, különös tekintettel arra, hogy a napelemes rendszerek ennél jóval gyorsabban visszahozzák a beszerzési és telepítési díjukat. Persze fontos azt is megjegyeznünk, hogy a gyártó által vállalt garancia nem jelenti azt, hogy a meghatározott idő múltával a napelemek már nem fognak működni – a minőségi rendszerek akár 40-50 éven keresztül is maradéktalanul kielégíthetik az igényeinket, hiszen a teljesítményük 25 év után sem veszít többet a 10-15%-nál. A teljes rendszer tehát hosszú évtizedeken keresztül is betöltheti a szerepét.


Pénzügy