A kerékpár értékének felmérése az elsődleges szempont, mivel ez a legmérvadóbb tényező. A rabló által vállalt rizikó is meghatározza a döntést. Nem minden esetben éri meg szabadságát kockáztatni egy kevésbé értékes és kifejezetten feltűnő helyen lévő kerékpár esetében. Az idő is lényeges tényező, amennyiben túl macerás lenne egy zár vagy lakat feltörése, és túl sok figyelmet vonna magára, akkor inkább nem vállalja a kockázatot. A kevésbé szembetűnőbb helyen elhelyezkedő, értékes és kevésbé őrzött kerékpárt nagy valószínűséggel meg fogják lovasítani.

Milyen fajta lakatok léteznek?

Számos lakatfajta létezik, amelyek közül válogathatsz a piacon. A hagyományosnak mondható vékony, spirálozott zár rendkívül egyszerűen, szinte bármilyen eszközzel elvágható. Magas értékű biciklinél egyáltalán nem jó döntés, nem éri meg a záron spórolni. Azonban ha mégis emellett döntesz, akkor érdemes a legvastagabb kivitelben megvásárolni, és kifejezetten forgalmas helyen hagyni a kerékpárt. 

Mindemellett a zár hatékonyságát növelheti, ha az első kereket összezárod a vázzal, és a kettőt együtt erősíted a biciklitárolóhoz. A láncos lakatot már nem olyan egyszerű elvágni, sőt, kifejezetten arra alkalmas eszközzel lehet csak megszabadulni a makacs lánctól. Zárszerkezetben azonban eltérőek lehetnek a láncos lakatok, így választáskor érdemes utánanézni a típusának. A láncos lakatok kis helyen is elférnek, így könnyen magaddal tudod vinni bárhova, mindemellett szinte elvághatatlanok, így biztonságban tudhatod kerékpárodat egy kevésbé forgalmas útszakaszon is. Abban az esetben kell lopástól tartanod, ha a tolvaj véletlenül akkumulátoros flexel sétál az utcán, mert csak az az eszköz tudná megsemmisíteni a láncot. 

A lakatok további fajtái

Hatékonyságukat nézve az U lakatok is megbízhatóak. Lehetetlen bármivel is elvágni, azonban súlyuk és egyedi kialakításuk miatt nehéz mindenhova magaddal vinned. Otthon való tároláshoz és lépcsőházban való lezáráshoz azonban tökéletes. Amennyiben szeretnéd beszerezni a legalkalmasabb lakatot, amelynek köszönhetően nem kell féltened biciklidet a tolvajoktól, akkor keresd fel a Bicajozz.hu weboldalát, ahol számos termék közül válogathatsz.

Léteznek továbbá colostok vagy hajtogatható lakatok is, amelyek legtöbb esetben egy tokkal együtt vagy pánttal vásárolhatók, így könnyedén fel tudod szerelni a vázra, és egyszerűen magaddal viheted bárhová. Hatékonyságuk elmarad a láncos vagy az U lakatokétól, azonban ezen lakatok feltörése sem egyszerű.