A panellakások ablakai

Attól függően, hogy hány szobás az adott lakás, általában egy erkélyajtós dupla ablak és néhány házgyári ablak található benne. A Zsola Ablak Kft. szakemberei elmondták, hogy hiába a szabványméretek, az ablakcsere Budapest és környéke esetében is a helyszíni felméréssel kezdődik. Minden esetben látni kell ugyanis a lakás egyéni adottságait, a bontási körülményeket, valamint az új ablakok márkáját, típusát, díszítettségét, továbbá a műszaki jellemzőit is át kell beszélni a megrendelővel.

Az ablakcsere folyamata

Ma már az ablakcsere könnyen megoldható, és egyáltalán nem megterhelő a tulajdonosok számára. A gondosan kiválasztott kivitelező minden problémát levesz a megrendelő válláról, tanácsot ad az új ablak kiválasztásában, elszállítja a régi nyílászárókat, pontosan teljesít és helyreállítja az ablak környékén keletkezett bontási nyomokat. Ezenkívül, ha szükséges, akkor a bútorok letakarását is elvégzi, így a megrendelő a fotelben hátradőlve várhatja meg a csere végét. Az ablakcsere egyetlen nap alatt lezajlik, így bármelyik évszakban elvégezhető.

Az új ablak előnyei

A 40-50 éves ablakok mára már elvetemedtek, valamint a régi szabványok előírásai sem felelnek meg a mai kor elvárásainak. A hő- és hangszigetelési képesség ma már sokkal fontosabb, és mindez nem csupán a szabványnak való megfelelés érdekében, hanem energiatakarékossági szempontból is kiemelkedően fontos.

Az új ablakok meglepő változást hoznak a tulajdonosok életébe. Az ablak bezárásakor ugyanis a lakás sokkal csendesebbé, nyugodtabbá válik, így az alvás is pihentetőbb. Ezenkívül ugyanazzal a fűtési energiával a lakás hőmérséklete magasabbá válik, így a hőérzet is javul. Az egyéni hőmennyiségmérők beszerelésével a panellakások túlfűtése mára más nagyrészt megszűnt, és a lakók igyekeznek csínján bánni az energiával. Az új műanyag ablak segíti ezt a törekvést, hiszen a meleg bent marad.

Nem elhanyagolható előny a lakás értékének emelkedése. Az értékesítési folyamatban a vásárlók pozitívumként tekintenek a felújításra, hiszen azzal nekik már nem kell bajlódni. 

Az ablakcsere tehát mindenképpen megtérülő befektetéssé válik, akár a megtakarított energiát nézzük, akár pedig az értékesítés során a magasabb vételárat. Az esztétikai szempontokról pedig még nem is beszéltünk, pedig ez is fontos aspektusa a mindennapoknak. Egy szép új ablak, mely ráadásul gyakorlatilag gondozásmentes, szebbé teszi a lakást, és emeli a komfortérzetet.


Életmód