Paradicsom ültetése és gondozása

A paradicsom szereti  meleget, késő tavasszal és nyár elején ültessük, kivéve a 10. zónát, ahol őszi és téli növény.

A termesztés első lépése érdekében vetőmagok helyett paradicsom palántákat ültessen.

Találjunk kellően napos helyet a paradicsom termesztésére. A paradicsomnak legalább 6-8 órányit napon kell lennie, hogy kihozza a legjobb ízét.

Adjon minden növénynek elegendő helyet a növekedéshez.

Ha konténerben termesztjük, akkor legalább egy 40 cm átmérőjű cserépre lesz szüksége.

A paradicsom akkor veszi fel a legjobban a tápanyagokat, ha a talaj pH-ja 6,2 és 6,8 között van, és folyamatos ellátásra van szüksége a főbb és kisebb növényi tápanyagokból. A szükséges tápanyagok biztosításához keverjen a talajba kalciumot tartalmazó, folyamatosan felszabaduló műtrágyát, Ez segít megvédeni a gyümölcsöt a virágvégi rothadástól, ami akkor fordulhat elő, ha a növény nem kap elég kalciumot.

Ugyanakkor keverjen bele komposztot, amely kisebb tápanyagokat biztosít, és segít megtartani a nedvességet és a műtrágyát a talajban, amíg a növényeknek szüksége lesz rá.

Ahhoz, hogy igazán erős paradicsomot neveljünk, javasoljuk, hogy ültetéskor a szár kétharmadát temessük el. Ez a döntő lépés lehetővé teszi a növény számára, hogy gyökereit kihajtsa az eltemetett szár mentén, így a növény erősebb lesz, és szárazság esetén jobban tud vizet találni.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a mélyültetési módszer csak paradicsommal (és tomatillóval) működik, más zöldségekkel nem.

Közvetlenül az ültetés után öntözzük meg a palántákat, hogy segítsük megtelepedésüket.

A gyorsan érő fajtákat speciális szezonnyújtási technikákkal kombinálhatja, hogy korai termést neveljen, de várja meg, amíg az utolsó fagy elmúlik a főszezoni paradicsom ültetésével.

Fedje le a talajt 2-4 hüvelyk talajtakaróval, hogy minimálisra csökkentse a gyomokat, és segítse a talaj egyenletes nedvességét. A szalma és a felaprított levelek kiváló talajtakarót képeznek a paradicsom számára.