Szinonimák keresése online

A home office munkakör számos előnnyel, de hátránnyal is jellemezhető. Az utóbbiak közül az egyik, hogy otthon nincsenek jelen a kollégák, akik segítenek ügyes-bajos dolgainkban, ha kérdésünk van vagy bármi probléma adódik. Ilyen nehézség lehet pl. amikor olyan szövegeket kell írni, amelyekben nem szeretnénk, hogy szóismétlés előforduljon.

A szinonimaszotar.com a rokon értelmű szavak ezreit tárja elénk, amely mindössze egy kattintással elérhető és kiválaszthatjuk, hogy melyik lenne az adott szövegkörnyezetbe leginkább odaillő. Szerencsére a magyar nyelv rendkívül gazdag, egy adott kifejezésre jó néhány rokonértelmű szó akad, így nem lesz nehéz a listából a megfelelőt megtalálni.

A szinonimaszótár használatáról

A mindössze néhány éve alakult oldal mára már 19.000-es adatbázissal büszkélkedhet, melynek alakításáról mi magunk, az oldalra látogatók is gondoskodhatunk. Külön link áll rendelkezésre, amelyre kattintva bővíthetjük a szótárat. Azonban érdemes előtte alaposan megnézni, hogy az általunk felvinni kívánt szó létezik-e már esetleg a szinonimaszotar.com adatbázisában.

Ennek az online szótárnak a használata rendkívül egyszerű. Csak be kell írni azt a kifejezést, amelynek a rokon értelmű párját szeretnénk megtalálni a szinonimakereső dobozba, majd a legördülő listából kiválasztani azt a toldalékos, ragozott vagy képzett szót, amelynek keressük a szinonimáját, és egy kattintással meg is kapjuk a rendkívül részletes eredményt.

A szinonimák külön csoportokba vannak rendezve valamilyen fokú hasonlóságok szerint, amelyek lehetnek pusztán árnyalatnyi különbségek is, mégis segíthetik a mindennapi munkánkat. Újdonság a szinonimaszótár oldalán, hogy a felsorolt rokonértelmű szavakat követően két példamondat is rendelkezésre áll, amelyben szövegkörnyezetbe illesztve olvashatjuk a keresett szót, így értelmezhetjük többirányú jelentéseiket.

A helyesírás fontosságára is figyelnek

A szinoniaszotar.com azért is hasznos oldal, mivel egyidejűleg a szókereséssel, ha kíváncsiak vagyunk egy-egy kifejezés helyesírására, az oldal átirányít bennünket az MTA helyesírási portáljára, ahol nyomon követhetjük, hogy a keresett szavakat a hatályos magyar helyesírási szabályok szerint hogyan kell írni. Mivel időnként a sok évtizedes bevett gyakorlat is változik, ezért nem árt, ha néha egy pillantást vetünk erre az oldalra. Különösen nehézségekbe szokott ütközni a földrajzi nevek leírása, különösen a bennük előforduló kötőjelek használata.

A szinonimaszotar.com társoldala, a jelentes.hu pedig nagy segítségünkre van, ha egy adott idegen kifejezés jelentését szeretnénk megtudni.