A Butika.hu közreműködésével most segítünk abban, hogyan köthetsz Te is egyedi, különleges és nem mellesleg simogatóan puha zoknikat a különféle technikák alkalmazásával.

Ezek a zokni kötésének módszerei

Először is szükséged lesz egy megfelelő, zoknikötésre alkalmas fonalra. Nagyban megkönnyíti a dolgodat az, hogy ma már szerencsére kaphatóak külön zoknikötésre fejlesztett kötőfonalak is. Ezek nagy része, mintegy ¾-e gyapjú, ¼-pedig műszál vagy pamut, mely tartósabbá teszi az elkészült termékeket.

A legkézenfekvőbb a Lana Gatto Merinocot fonal használata, mely a Butika.hu fonálkínálatában is megtalálható sok más egyéb mellett. Ha zoknikötésre adod a fejed, több módszer közül is választhatsz. Lássuk sorban, melyek ezek.

Zoknikötés keret használatával

A Prym zoknikötő keret több méretben áll rendelkezésre, így az elkészítendő zokni nagyságától függően eldöntheted, melyiket szeretnéd használni a három fajta közül. A keret használata roppant egyszerű, kezdők is bátran belevághatnak a feladatba, hogy aztán le se bírjanak majd állni a zoknigyártással.

5 tű alkalmazása a cél érdekében

Ha maradnál a hagyományos módszereknél, és szereted a kihívásokat, sima egyenes, kétvégű kötőtűvel is nekiláthatsz a zoknikötésnek. Ehhez 5 db ilyen tűre lesz szükséged, melyeket készletben is megvásárolhatsz. Választhatsz a 15 cm-es és a 20 cm-es fém kötőtűk közül is az elkészíteni kívánt zoknik méretének függvényében. Ha azonban halkabb, kellemesebb tapintású eszközökkel dolgoznál, maradj a fából vagy bambuszból készült kellékek mellett.

Körkötőtűvel is köthető zokni

Vannak, akik ragaszkodnak a körkötőtűkhöz. Zoknikötésre a körkötőtűk rövidebb damillal ellátott típusai alkalmasak, melyekből ugyancsak léteznek fémből és bambuszból készült darabok is. A legkülönbözőbb méretű és hosszúságú körkötőtűket is megtalálhatod a piacon, melyek közül a legjobb ár-érték aránnyal a Prym Brilliant márka darabjai rendelkeznek, de a nívós termékek kedvelőinek adottak a jól ismert ChiaGoo termékei is. 

Csúszásmentes zoknitalpak könnyedén

Főleg a gyerekzoknik esetén fontos, hogy ne csúszkáljanak a padlón. A tapadás biztosítása érdekében latex festék használata javasolt, melyet a Rayher készleteiben is felfedezhetsz a szükséges sablonokkal együtt. A segítségével könnyedén kedves, vidám mintákat festhetsz a zoknik aljára, így elkerülhető, hogy elessen a zokni viselője a sima felületű padlón. A festéknek felkenés után 8-10 óra száradási időt kell biztosítani.

Egy személyre szabott, egyedi zokni kiváló kiegészítője lehet a hűvös hétköznapoknak. Puhasága és melegsége nemcsak a lábakat, de a szíveket is felfűti majd. 


Életmód Otthon Ruházat