A természetes fürdővizek minőségének értékelése.

Melyik strandot érdemes, illetve nem érdemes megkeresni a cikk alján található linkre kattintva nézheted meg.

Ez a folyamat azt vizsgálja, hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő szennyezés az adott természetes fürdőhelyeken.

Az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta mintázzák. A mintákban szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják.

Attól függően, hogy ezek a vizsgált baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen, az adott vízminta a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolható.

Az éves értékelés a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítható meg, és ez alapján a fürdővizek:

  • „kiváló”,
  • „jó”,
  • „tűrhető” vagy
  • „kifogásolt” minősítést kaphatnak.

Amennyiben nincs kellő számú minta (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek), a fürdővíz a térképen "nem minősíthető" megjegyzéssel szerepel.

A fürdővizek minőségének besorolása egy kockázat alapú rendszeren alapul.

Ennek oka, hogy a természetes víztestek állapota folyamatosan változik, akár óráról órára is, ezért a fürdővíz minőségéről megbízható információ csak statisztikai módszerek segítségével nyerhető az egyes minták alapján.

A minősítés célja, hogy meghatározza, milyen kockázat áll fenn a víztest szennyeződése szempontjából. Ennek eredményeként a fürdővizeket négy kategóriába sorolhatjuk: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt.

A kiváló vagy jó minőségű fürdővizeknél rendkívül alacsony a kockázat, hogy a fürdőzők egészségét veszélyeztető szennyezés történik.

Cikk alján lévő linkre kattintva kalkulátors segítségével megnézheted hol találsz jó minőségű termálvizű strandot.

A kifogásolt minősítésű fürdővizek esetében magasabb a kockázat, bár általában nem állandóan rossz a víz minősége, hanem időszakosan, leggyakrabban szélsőséges időjárási körülmények miatt fordulnak elő szennyezések, amelyek rombolják a vízminőséget.

Az intenzív esőzés a parton vagy közeli (szenny) vízbehozatalokból szennyezéseket moshat be.

Az előző évben kifogásolt minősítést kapott természetes fürdőhelyek csak akkor nyithatnak ki, ha az üzemeltető vagy a hatóság olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel megelőzhető, hogy ilyen szennyezések veszélyeztessék a fürdőzők egészségét. Ha a vízminőség tartósan rossz, akkor a helyi közegészségügyi hatóság (kormányhivatal) véglegesen tiltja meg a fürdőzést.

A természetes fürdővizek osztályozása általában a legutolsó négy fürdési szezon vizsgálati eredményeinek adatsorát veszi figyelembe, és statisztikai módszerekkel történik. Azonban a módszer jellege miatt egy kiugró eredmény is jelentősen befolyásolhat az osztályozást a kedvezőtlen irányba.

Azok a fürdővizek, amelyek nem rendelkeznek elegendő mintával a számításokhoz (például új fürdőhelyek), a "nem minősíthető" besorolást kapják. Ezek a fürdővizek azonban folyamatos ellenőrzés alatt állnak, alkalmasak a fürdésre, és a vízminőségük megfelelő.

A természetes fürdővíz minőségét a kormányhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a fürdési szezon előtt és alatt is.

A fürdőhely üzemeltetői a fürdővíz minőségét többször ellenőrzik laboratóriumi vizsgálatokkal a fürdési idény előtt és alatt. Ezen kívül időnként hatósági mintavételezéseket is végeznek. A vízmintákból vett minták vizsgálata során olyan baktériumok számát határozzák meg, amelyek szennyezést jelznek, például a fekális indikátor baktériumokat (E. coli és Enterococcus). A mintavétel során a laboratórium munkatársai a helyszínen is megvizsgálják, hogy látható-e valamilyen szennyezés a fürdőhelyen (pl. hulladékok, növényi elszennyeződések stb.).

Ha a vizsgálati eredmények meghaladják a határértéket, átmeneti fürdési tilalmat rendelnek el, amíg a szennyezés le nem vonul és két egymást követő vízminta megfelelő eredményt nem mutat. Ennek időtartama attól függ, hogy milyen típusú szennyezésről van szó, és néhány napról akár több hétig is eltarthat. A fürdési tilalom alatt álló fürdővizeket - a kormányhivatal utasítása alapján - megfelelő táblákkal kell jelölni.

 Az üzemeltetőknek kötelező közzétenniük a fürdővíz minősítését (kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt), valamint a legutolsó fürdővíz vizsgálati eredményeit a helyszínen. A fürdési tilalmat minden esetben jelölni kell a fürdőhelyen, és általában általában a helyi sajtóban is nyilvánosságra hozzák.

Az NNK honlapján elérhető térképes felületen megtekinthető a kiválasztott fürdőhely legutolsó éves fürdővíz minősítése, valamint a legfrissebb fürdővízminta eredményének értékelése a mintavételi dátum feltüntetésével. Ez segít az embereknek abban, hogy tájékozódjanak a fürdővizek minőségéről és az esetleges tilalmakról.

Az NNK rendszeresen frissíti az adatokat, hogy a közönség mindig naprakész információkat kapjon a fürdővíz minőségéről. Ezért fontos, hogy a fürdőzők rendszeresen tájékozódjanak az NNK, a területileg illetékes kormányhivatal vagy a fürdőhely honlapján, hogy aktuális információkkal rendelkezzenek a fürdési lehetőségekről és az esetleges korlátozásokról.

A fürdővíz minőségének figyelése és az osztályozási rendszer segít megőrizni a fürdőzők egészségét és biztonságát. A rendszeres vízminőség-ellenőrzések és az intézkedések meghozatala az üzemeltetők és a hatóságok részéről hozzájárulnak ahhoz, hogy a természetes fürdőhelyek biztonságos és kellemes környezetet nyújtsanak a fürdőzők számára.

Fontos, hogy az összes kijelölt hazai természetes fürdőhely osztályozása térképes formában megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

Összességében a fürdővizek minőségének értékelése és a természetes fürdővizek osztályozása fontosak a fürdőzők egészségének védelme és a kockázatok minimalizálása szempontjából. Az adatok nyilvánosságra hozatala és az információk elérhetősége pedig segíti a közönséget abban, hogy tájékozott döntéseket hozzanak a fürdési lehetőségekről.

Ide kattintva kalkulátor segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb termál strandot!

Ha szeretnéd tudni, hogy melyik gyógyvizünk mit gyógyít akkor kattints ide!


Egészség Életmód Laza Utazás