Sőt, sokan már a szállásukat is úgy választják ki, hogy az őket mozgásra, kirándulásra inspirálja. Szerencsére az ilyen kiadó házakból, szobákból is egyre több van a Balaton környékén. Ezek fő vonzerője a csend, a nyugalom, a friss levegő, a panoráma, de az ágyak és egyéb bútorok minőségében is felveszik a versenyt a szállodákkal    - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Szerinte ma már a minőségi gasztronómiai programokra is azért jár sok turista, mert az emberek tudják, hogy ezeken a helyeken több olyan helyet is találnak, amelyek idényjellegű, a helyi termelők alapanyagait is felhasználják. Ráadásul ezeket a rendezvényeket egyre többen kerékpárral közelítik meg, így a mozgás öröme sem marad el - nyilatkozta Fekte Tamás.

A szakember szavait erősítik meg a helyi vállalkozók is. Tavasszal egyre több a turista a parttól távolabbi régiókban is. "Ugyanakkor van még olyan település, amelyről kevesebb szó esik a médiában, pedig csodálatos táj és aktív programok várják itt is vendégeket. Ilyen a Balatonföldvárral „összenőtt” Kőröshegy, ahol legtöbben a híres Levendulást ismerik.- mondta lapunknak  Simon Péter, aki feleségével néhány éve fedezte fel a vidéket és vettek is egy présházat, amiből mára kinőtte magát a d.Five Vineyard & Retreat Kőröshegy.

„Régi álmunk volt egy ilyen ház, amikor megláttuk, azonnal beleszerettünk. A mellettünk lévő dombról gyönyörű panoráma nyílik a vidékre, gyakran látni szarvast és más állatokat, igazán idilli a környezet – mondta Simon.

Szerinte ez az idilli táj az oka annak, hogy erre felé is egyre több a turista. Itt van a Kőrőshegyi Levendulás is, amelyen túl egyre többen járnak a közeli  horgásztóhoz is kirándulni, amely rendelkezik pagodával, grillezővel. Sokan nézik meg a Kereki Madárkertet, de turisztikai látványosság lett a Völgyhíd Kávézó is. Errefelé a borturizmus is egyre aktívabb, ennek egyik főszereplője a Kék Ajtó borászat, amely igazi kulináris turisztikai vonzerővé vált az aktívabb, kirándulni is szerető turisták körében.

A Balatoni Turizmus Szövetség szerint: ezen a hétvégén más balatoni régiókban is számos olyan rendezvényt szerveznek a  amelyek ugyan kulináris események, de jól megtervezve útvonalat, akár sportcipőben, vagy kerékpárral is  megközelíthetők. Ilyen például 

A Kishegyi Kortyok és Falatok esemény (04.22.), amelynek megrendezésére  ötödik alkalommal fogott össze a Balatonlelle környékén található  több mint harminc vendéglátóegység, hogy az április végi kirándulásra indult vendégeket megállítsák a pincéknél.

Az északi parton pedig ilyen esemény lesz az alsóörsi  Csülökparádé, Pálinka- és Borfesztivál (04.21-23.), ahová szintén érdemes kerékpárral érkezni, hogy a vendégek letekerjék a kalóriákat.