Lesz kocsonyaszépségverseny is
Február 8-án és 9-én a Balatonalmádiban szervezik meg a Kocsonya és Disznótoros Fesztivált, február 15-én pedig a tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsonytördemici Kocsonya Szépségverseny várja a turistákat. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke kiemelte az ilyen események turisztikai jelentőségét.
Évente több tízezer ember érkezik a Balatonhoz csak azért, hogy részt vegyen valamelyik tavaszi, őszi, téli gasztrofesztiválon. Ezek a vendégek nem feltétlenül jelennek meg a szálláshely-foglaltsági statisztikákban, hiszen sokan csak egy napra érkeznek. Fogyasztásukkal azonban jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a balatoni szolgáltatók egész évben nyitva tarthassanak.
A szállodák is megirigyelték a kulináris turistákat
Az egy napra érkező turisták mellett, van már olyan wellness szálloda is a Balatonon, ahol valamivel több mint százezer forintért két éjszakát tölthetünk el párunkkal úgy, hogy közben részt vehetünk a hotelben egy igazi disznóvágáson is.
Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba értékesítési vezetője elmondta, hogy a február 21-23. között megszervezendő "wellness disznóvágás" nem az első eset a szállodában, a korábbi januári eseményre akkora volt a túljelentkezés, hogy februárra is be kellett szerezniük egy újabb malacot.
Máshol országokban is kulináris csemegéket kínálnak a szállodák
Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója mindezekhez hozzátette, nem kell meglepődni azon, hogy a magyar szállodák is elkezdtek gondolkodni azon, milyen különleges kulináris eseményekkel lehet vendégeket csalni szobáikba a főszezonon kívül.
Más országokban is így van ez. Jó példa erre a franciaországi Bordeauxban található exkluzív szálloda, amely havonta egyszer egy híres étteremmel karöltve vezetett sétákat indít a helyi erdőben. Itt arboristák és zenészek közreműködésével "faölelős" meditációs technikákat sajátíthatnak el a turisták, melynek segítségével könnyebben kapcsolatba tudnak lépni a természettel.
A magával ragadó élményt egy növényi ebéd követi a szálloda éttermében, amely helyi virágokból és növényekből készült ételeket tartalmaz, beleértve a csalánlevest vad százszorszéppel és az eper gazpachót virágfagylalttal. Thaiföldön már van olyan szálloda is, ahol a hotel séfje külön főzőkurzusokat tart a vendégeknek havi rendszerességgel. Itt a turisták olyan specialitásokat készíthetnek el, mint például töltött banánpaprika vagy pandan gombóc.
Ha mindez valakinek nem volna elég, az egyik londoni hotelbe éjszakánként valamivel több mint 1300 euróért a szobájába a rendelheti mondjuk, a Royal Philharmonic Orchestra privát koncertjét, miközben a szobaszervíz feltálalja neki a vacsorát. Éskovács szerint ez a rövid felsorolás is jó bizonyítja, hogy nem ördögtől való, hogy van már olyan balatoni szálloda, ahol disznóvágást tartanak, hiszen az utóbbi években a szállodaipar jelentős változáson ment keresztül.
A vendégek már nem csak egy szobát akarnak kivenni, ahol aludhatnak, hanem egy olyan helyet keresnek, ahol egyedi és emlékezetes élményekben lehet részük. Ennek a trendnek az egyik legnépszerűbb megnyilvánulása a különleges kulináris szállodai szolgáltatások térnyerése.