„A szökőmásodperc beiktatásáért a Nemzetközi Földforgás és Referencia-rendszerek Szolgálat a felelős. A párizsi központtal működő szervezet 1972 óta szökőmásodpercekkel tartja egyensúlyban a föld forgása és az atomórák által mért világidő, a UTC közötti különbséget. 

Ennek köszönhetően 2016. december 31-én 23 óra 59 perc 59 másodperc után nem 00 óra 00 perc 00 másodperc fog következni, hanem 23 óra 59 perc 60 másodperc. Vagyis 2016 egy másodperccel tovább fog tartani. Erre az ugrásra érzékenyek lehetnek azok az informatikai rendszerek, amelyek nincsenek felkészítve a hatvanadik másodperc kezelésére és a szökő másodperc alatt is dolgoznak.” – mondta el Varga Viktor az internetbiztonsággal és elektronikus aláírással foglalkozó NetLock Kft. vezető tervezője.

Itt megnézheted, hogy életed hány másodperce tart - ÉLŐ ADATOK!

Okozott már gondokat a szökőmásodperc

Az időszámítás pontatlanságának oka, hogy a Föld forgása nem egyenletes, és a csillagászati megfigyelésekből származó idő eltér az atomórák által számított időtől. 1972 óta, mióta felismerték ezt a jelenséget, összesen 26 szökőmásodpercet kellett beiktatni. Ám míg a 70-es években még nem okozhatott nagyobb gondot egy-egy másodpercnyi időeltolódás, 2012-ben több népszerű weboldal és szolgáltatás is megzavarodott az egy másodperces időmegállástól, így a Mozilla vagy a LinkedIn is.

Itt megnézheted, hogy mennyi idő van még hátra az életedből. ÉLŐ ADAT!

A hétköznapi életben lényegében észrevehetetlen ez az egy plusz másodperc, de különösen a nagybiztonságú informatikai rendszerekben okozhat zavart. „A kockázat nem kicsi, hiszen egyes becslések szerint a szökőmásodperc egy repülőgép haladásában 250 méter, egy műhold esetében akár 7 ezer méter eltérést is jelenthet. 

 


AI Mesterséges intelligencia