A jó hír, az, hogy nem vagyunk ezzel egyedül, mert képzeld el, hogy még a profi futók is olykor-olykor szembesülnek ezzel a fájdalommal. Ennek a fájdalomnak a hivatalos neve: tranziens abdominális.

Az, hogy pontosan mi a kiváltója ennek a jelenségnek, orvosilag nem egyértelmű és nem bizonyított. Közelítések, találgatások vannak.

Egyik ilyen elmélet, ami talán a legelfogadottabb, hogy a helytelen levegővétel, illetve az így kialakuló oxigénhiányos állapot az okozója a fájdalomnak.

Más kutatások szerint a rekeszizom görcsöl be, és ezt érezzük. A rekeszizom felnyomja a tüdőt, hogy kinyomódjon a levegő kifújáskor, de a rekeszizom egyébként a többi belső szerv által lefelé van húzva, és ebből az ellentétel húzás-vonásból alakul ki a görcs.

Egy harmadik állítás szerint a lép növekvő vérbősége okozza a szúrást. De ez az állítás ott megdőlt, hogy azok az emberek is érezték a fájdalmat, akiknek a lépét már kivették.

Mit tehetünk, ha érezzük a fájdalmat? A legjobb, ha megszakítjuk a tevékenységet, és mély légzésbe kezdünk. Illetve sokat segít a séta, plusz mély lélegzés. Karjainkat is nyújtsuk meg felfelé.

Sokaknak az is segít a szúró fájdalom enyhítésében, ha csak egyszerűen ütemet váltanak futás közben. 


Egészség