A téli hónapok alatt a szervezetünk által termelt melatonin nevű hormon mennyisége megnövekszik, mivel a sötétség hatására a szervezetünk elkezdi előkészíteni a pihenést és az alvást. Azonban a tavaszi napfény hatására a melatonin szintje csökken, ami azt eredményezi, hogy nehezebb lehet felkelni, és könnyebben érezhetünk fáradtságot.

Ezenkívül a tavasz beköszöntével a szervezetünkben növekszik a kortizol nevű stresszhormon szintje is, ami szintén fáradtságérzetet okozhat. A tavaszi időjárás változékonysága, pollenallergia, valamint az átmenet az évszakok között szintén stresszt okozhat a szervezetünkben.

A tavaszi fáradtság csökkentése érdekében fontos, hogy elegendő mennyiségű alvást kapjunk, és tartsuk be az egészséges életmód alapelveit, mint például az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást.

Ha a fáradtságérzetünk tartós vagy súlyos, érdemes konzultálni orvosunkkal, mivel a fáradtság hátterében állhat más egészségügyi probléma is.

A kortizol miért felelős az emberi szervezetben?

A kortizol egy hormon, amely fontos szerepet játszik az emberi szervezetben a stressz reakció és a szabályozásában. A mellékvesék kéregrétegében termelődik, és a szervezet stresszreakciójának részeként szabadul fel.

A kortizolnak számos hatása van a szervezetben, köztük a glükóz szintjének növelése a véráramban, amely szükséges az agy és a test energiájának biztosításához stresszhelyzetben. Emellett a kortizol csökkenti az immunrendszer aktivitását és gyulladásos folyamatokat, hogy a test energiáját azonnal használhassa a stresszre adott válaszra.

A kortizolnak azonban hosszú távú túlzott termelődése, amely a tartós stressz miatt jelentkezhet, számos negatív hatással járhat a szervezetre. Például az állandó magas kortizolszintek csökkenthetik az izomtömeget, növelhetik a zsírszövetet, csökkenthetik a csontsűrűséget, növelhetik a vérnyomást és a vércukorszintet, valamint csökkenthetik a szexuális vágyat és a libidót.

Ezért fontos, hogy a szervezetünk ne legyen folyamatosan stressz alatt, és megfelelő stresszkezelő technikákat alkalmazzunk a stressz csökkentésére, például a meditációt, a jóga gyakorlását, a rendszeres testmozgást és az időbeosztásunk és a munkánk hatékony kezelését.