A téglaházak hosszú távon kiváló befektetést jelentenek. Nem csupán azért, mert az idő múlásával növekvő értékkel bírnak, hanem mert fenntartási költségeik is kedvezőbbek lehetnek. Az építkezési költségek 2024-ben várhatóan 25-100 millió forint között mozognak alapterülettől és a választott anyagok minőségétől függően.

Miért érdemes téglaházat építeni 2024-ben?

A 2024-es év számos lehetőséget kínál a leendő házépítők számára, különösen azok számára, akik téglaházat szeretnének építeni. A téglaházak építése hosszú távon nemcsak gazdaságilag előnyös döntés, hanem környezeti és személyes szempontból is kedvező választás.

Az ideális otthon megteremtésének előnyei

A téglaház kiváló választás azok számára, akik egyedi, személyre szabott otthont szeretnének teremteni. A tégla természetes anyagként nemcsak esztétikailag vonzó, hanem rendkívül sokoldalú is, a tégla jól kombinálható más építőanyagokkal, mint például a fa vagy a kő, így lehetőség nyílik különféle stílus kipróbálására, akár modern, akár hagyományos kialakításban gondolkodunk.

Egy 150 négyzetméteres téglaház esetében az anyagköltség, amely magában foglalja a falak és a tető téglaelemeit, átlagosan 3.5 millió forintba kerülhet, figyelembe véve a kiváló minőségű tégla darabonkénti 120-150 forintos árát. Az egyedi tervezésű, nagy ablakokkal, tágas nappalival és modern konyhával ellátott otthonok különösen népszerűek.

tégla árak házépítés kalkulátor

A téglaházak előnyei: Tartósság és energiahatékonyság 

A téglaházak tartóssága és energiahatékonysága két kiemelkedően fontos szempont. A tégla kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami hozzájárul az otthonok energiahatékonyságához. Télen a téglafalak megőrzik a meleget, nyáron pedig hűvösen tartják az otthon belső terét.

Egy átlagos, 100-120 négyzetméteres téglaház esetében a fűtési és hűtési költségek éves szinten akár 20-30%-kal is csökkenthetők, ami hosszú távon jelentős megtakarítást jelent a háztartás számára.

Ezen felül, a téglaházak hosszú élettartama és alacsony karbantartási igénye is fontos tényező a vásárlók számára. A magas minőségű tégla évtizedekig állhat ellen az erősödő éghajlati hatásoknak és a mechanikai sérüléseknek. Az ilyen típusú otthonok gyakran generációkon át adhatók tovább, ami bizonyosan megtérül azok számára, akik hosszú távú befektetésben gondolkodnak a családi otthon terén.

A téglaház építés árak 2024-ben

Egy téglaház építés árak 2024-ben számos tényezőtől függ, melyet alapvetően az anyagköltségek és a munkadíjak határoznak meg. Nem szabad megfeledkezni a jelenlegi  geopolitikai és gazdasági körülményekről sem, melyek az élet minden területére kihatással vannak. Lássuk, milyen költségekkel kell számolnunk egy téglaház építése során!

Anyagköltségek

A téglaházak építésének egyik legnagyobb költségtényezője az építőanyag. A tégla ára nagyban függ az anyag minőségétől és a piaci helyzettől. 2024-re várhatóan a tégla ára darabonként 100 és 150 forint között alakulhat, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 150 négyzetméter alapterületű ház esetében csak a falakhoz szükséges téglák költsége akár 1.5 millió forint is lehet, ha körülbelül 10.000 darab tégla szükséges a projekt megvalósításához.

Ezenfelül számolni kell további anyagköltségekkel is, mint például a tetőfedés, a szigetelőanyagok, és az építési segédanyagok, amelyek tovább növelhetik az összköltséget. A tetőfedő anyagok ára például nagyban függ az alkalmazott technológiától és az anyag minőségétől. Egy jó minőségű cseréptető ára például négyzetméterenként 15.000-20.000 forint között van, amely egy 150 négyzetméteres tető esetében minimum másfél, kétmillió forint költséget jelent csupán az anyagköltség tekintetében.

Munkadíj

A munkadíjak szintén jelentős részét képezik a téglaház építés áraknak. A munkaerő költsége országszerte változó, és függ az adott régió gazdasági helyzetétől, a szakmunkások keresletétől és kínálatától. 2024-ben a kvalifikált építőmunkások óradíja várhatóan 5.000-15.000 forint. Egy átlagos, 6 hónapos építési időtartamot igénylő projekt esetében, ahol átlagosan 5 munkás dolgozik napi 8 órában, a teljes munkadíj körülbelül 25-40 millió forint lehet, figyelembe véve a munkanapok számát és az óradíjakat.

A munkadíjra kiadott összegbe bele kell kalkulálni a szükséges szakértők, mint például építészmérnökök vagy statikusok díjait, amelyek nélkülözhetetlenek a biztonságos és szabályos építkezéshez. Ezek a szakértői díjak több százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhetnek a projekt komplexitásától függően. Ezek csak átlagárak, a pontos árakért érdemes a szakemberekkel kapcsolatba lépni.

Az építkezési terv fontossága

Az építkezési terv készítése nem csupán a jogi követelmények teljesítését szolgálja, hanem az építkezés alapja is. Egy jól megtervezett ház nemcsak hogy gazdaságosabban építhető fel, de hosszú távon is fenntarthatóbb és funkcionálisabb lesz. A tervezés során figyelembe kell venni a helyi adottságokat, az építészeti előírásokat és természetesen a leendő lakók igényeit is.

Hogyan készítsünk hatékony építési tervet?

Egy hatékony építési terv készítése több lépésből áll. Először is, alaposan meg kell határozni az építkezés célját. Fontos mérlegelni, hogy milyen típusú otthonra van szükség: hány szoba, milyen funkcionális terek, milyen energetikai szempontok figyelembe vétele szükséges. Ezt követően egy tapasztalt építész bevonása ajánlott, aki segít a tervek összeállításában és azok optimalizálásában.

A terv készítésekor figyelembe kell venni a telek adottságait, például a tájolást, a lejtést, és az esetleges építési korlátozásokat. Az építész segíthet abban is, hogy a tervek megfeleljenek az energetikai hatékonysági szempontoknak, például a megfelelő szigetelés vagy a napenergia használatának figyelembe vételével. Ezen felül fontos a fenntarthatósági szempontok integrálása is, mint például esővíz gyűjtésére alkalmas rendszerek vagy zöldtetők tervezése.

A tervek részletes kidolgozása után, a következő lépés a beszerzendő anyagok listája és a költségvetés pontos összeállítása következik, amely segíti az építkezés gazdaságos menedzselését.

Engedélyeztetés Magyarországon – Mit kell tudni?

Magyarországon az építkezés megkezdése előtt számos engedély beszerzése szükséges. Az engedélyeztetési folyamat általában több lépcsőből áll, az önkormányzatok építési hivatalához kell benyújtani a szükséges dokumentációkat.

Első lépésben egy előzetes egyeztetésre van szükség, ahol az építkezési tervet bemutatják az illetékes hivataloknak. Ezt követően, a tervet hivatalosan is be kell nyújtani az engedélyeztetésre, amely tartalmazza a műszaki dokumentációt, a statikai számításokat, és az energetikai tanúsítványt. A terv jóváhagyása után kiadásra kerül az építési engedély, ami hivatalosan is lehetővé teszi az építkezés megkezdését.

A folyamat időtartama változó, általában néhány hónaptól akár fél évig is eltarthat, függően a projekt összetettségétől és a helyi hivatalok leterheltségétől. Az engedélyeztetés során gyakran szükséges szakértői véleményeket is integrálni, például környezetvédelmi vagy tűzvédelmi szempontokból, amelyek tovább bonyolíthatják a folyamatot.

Fontos, hogy az engedélyeztetési folyamat során minden szükséges dokumentum maradéktalanul legyen beadva, mivel hiányosságok esetén a folyamat jelentős késedelemmel járhat, ami az építkezés megkezdését is hátráltatja.

Hol keressünk építőipari szakembereket, vállalkozókat?

Amikor téglaház építéséhez szakembereket és vállalkozókat keresünk, több forrást is érdemes igénybe venni a megfelelő csapat összeállításához. Az interneten számos platform kínál lehetőséget építőipari szakemberek és vállalkozások keresésére. Ezek közül egyik a Qjob.hu szakemberekereső portál, amely egy felhasználóbarát honlap, ahol gyorsan és egyszerűen kereshetünk szakembereket mindenféle építési munkálatokhoz. 

A Qjob előnye, hogy szakemberek profiljainál ellenőrizhetünk az értékelések meglétét, így könnyebben dönthetünk, ki felel meg leginkább az elvárásainknak. A platform lehetővé teszi, hogy részletes leírást adjunk meg a feladatról feladat létrehozáskor, melyet a rendszer továbbít az adott kategóriában regisztrált összes szakembereknek, akik jelentkezhetnek ajánlataikkal.

Az online platformok mellett érdemes a közelben lévő építőipari vállalkozásokat is felkeresni, amelyek jobban ismerik a helyi előírásokat és jogszabályokat, de ezeket a cégeket akár a fent említett oldalon is kereshetünk. Az ajánlások szintén fontos forrásai a megbízható szakemberek megtalálásának, kérdezzünk rokonoktól, barátoktól, de az építési anyagokat árusító üzletekben is érdeklődhetünk. 

Végül, mielőtt döntést hozunk egy adott szakember vagy vállalkozás mellett, mindig kérjünk be több ajánlatot, és hasonlítsuk össze a kínált szolgáltatásokat, árakat és érdeklődjünk referenciamunkák után. Fontos, hogy minden megállapodást írásban rögzítsünk, hogy elkerüljük a későbbi félreértéseket és vitákat. Az előzetes kutatás és alapos választás hosszú távon megtérül, mivel a jó szakember kiválasztása kulcsfontosságú egy sikeres és zökkenőmentes építkezés érdekében.

Gyakori kérdések a téglaház építésről

Egy téglaház építése során számos kérdésre keresnek válaszokat a leendő építtetők. Ezek a kérdések gyakran a költségvetéssel, az építési folyamattal, a szükséges engedélyekkel és a tervezéssel kapcsolatosak. A továbbiakban néhány hasznos tippet és tanácsot adunk, amelyek segíthetnek a költségvetés optimalizálásában.

1. Készítsen részletes költségtervet

Mielőtt bármihez hozzá fogunk, létfontosságú egy részletes költségvetés elkészítése, amely magában foglal minden várható kiadást, beleértve az alapaanyagokat, a munkadíjakat, az engedélyek költségeit és egyéb kiadásokat, mint például a tervezési díjak. Ne feledkezzünk meg a váratlan kiadásokra való tartalékról sem, amely általában az összköltség 10-20%-a is lehet.

2. Árajánlatok kérése

Kérjünk be árajánlatokat több különböző szakembertől és vállalkozótól. Ez segít abban, hogy összehasonlíthassuk az árakat és megtaláljuk a legjobb ajánlatot. Ne dőljünk be az első, legolcsóbb ajánlatnak, mivel ez gyakran rejtett költségeket foglalhat magában.

3. Válasszuk ki a megfelelő anyagokat

Nem minden esetben érdemes a legolcsóbb anyagokat választani, mert hosszú távon ezek gyakran több karbantartást igényelnek és rövidebb élettartamúak lehetnek. Érdemes olyan építőanyagokat választani, amelyek jó ár-érték arányt kínálnak.

4. Figyeljünk az energiahatékonyságra

Az energiahatékony megoldások, mint a megfelelő szigetelés vagy a napenergia használata, kezdetben többe kerülhetnek, de hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek az energiafogyasztás csökkenése által. Érdemes tájékozódni az állam által nyújtott támogatásokról, mert manapság sok pályázat és támogatás érhető el a fenntarthatóság jegyében. 

5. Tervezzen előre

Ha lehetséges, tervezzük meg az építkezést a helyi piaci feltételek figyelembevételével. Az építési anyagok és a munkaerő költségei szezonálisan eltérőek, ezért érdemes az építkezést olyan időszakra időzíteni, amikor ezek az árak kedvezőbbek.

6. Kezeljük okosan a pénzügyeket

Ügyeljünk arra, hogy a projekt pénzügyi menedzsmentje átlátható és szervezett legyen. Használjunk költségvetés-kezelő szoftvereket vagy alkalmazzunk egy megbízható pénzügyi tanácsadót, aki segít nyomon követni a kiadásokat és betartani a költségvetést.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy a téglaház építése során ne lépjük túl a költségvetést, és hogy az építkezés zökkenőmentesen, a terveknek megfelelően haladjon.


Pénzügy Otthon