A BMI index értéke a következőképpen számolható ki: testtömeg (kg) / testmagasság négyzet (m^2). Például, ha valakinek a testtömege 70 kg és a testmagassága 1,70 m, akkor a BMI-je 70 / (1,70 x 1,70) = 24,2.

Az alábbiakban a BMI értékek értelmezését láthatod:

- 18,5 alatti érték: alultápláltság

- 18,5 - 24,9 közötti érték: normális testsúly

- 25 - 29,9 közötti érték: túlsúlyos

- 30 - 34,9 közötti érték: I. fokú elhízás

- 35 - 39,9 közötti érték: II. fokú elhízás

- 40 vagy annál nagyobb érték: III. fokú (súlyos) elhízás

A BMI hasznos mutató lehet az egészségi állapot becslésére, de fontos tudni, hogy nem minden esetben ad pontos képet a testtömeg-egészség kapcsolatáról.

Például, ha valaki nagy izomtömeggel rendelkezik, akkor magas BMI-je lehet, annak ellenére, hogy a testzsírszázaléka alacsony. Az életkor és az egészségi állapot más tényezői is befolyásolhatják a BMI-érték értelmezését, ezért fontos az orvosi szakember véleményét is kikérni.

Mik befolyásolják leginkább a BMI index értékét?

A testtömeg-index (BMI) értékét két tényező határozza meg: a testsúly és a testmagasság. A BMI értéke azt mutatja meg, hogy az adott testsúly és testmagasság aránya normális, alacsony vagy magas.

A BMI-t azonban számos tényező befolyásolhatja, amelyek között vannak:

- Testtömeg: A testtömeg-index közvetlenül arányos a testsúllyal, ezért minél nagyobb valakinek a testsúlya, annál magasabb lesz a BMI-je.

- Testmagasság: A testtömeg-index fordítottan arányos a testmagassággal, ezért az alacsonyabb embereknek magasabb BMI-je lehet ugyanazon testsúly mellett, mint a magasabb embereknek.

- Életkor: Az életkor előrehaladtával az izomtömeg csökken, és a testzsír százaléka növekszik. Ez azt jelenti, hogy az idősebb embereknek magasabb BMI-je lehet ugyanazon testsúly és testmagasság mellett, mint a fiatalabbaknak.

- Nem: Azonos testsúllyal rendelkező nőknek általában magasabb a testzsírszázaléka, mint a férfiaknak, ami azt jelenti, hogy ugyanazon testsúly és testmagasság mellett a nőknek magasabb BMI-je lehet.

- Izomtömeg: Az izomtömeg sűrűbb, mint a testzsír, ezért a magasabb izomtömegű embereknek alacsonyabb BMI-je lehet ugyanazon testsúly és testmagasság mellett, mint azoknak, akiknek kevesebb izmuk van.

- Egészségi állapot: Bizonyos egészségi állapotok, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség, hatással lehetnek az ember testtömegére és testzsírszázalékára, és ezáltal befolyásolhatják a BMI-értékét is.

Összefoglalás:

Fontos megjegyezni, hogy a BMI csak egy mutató, és más tényezők, például a testzsír százaléka, az izomtömeg és az egészségi állapot is fontosak az egészség megítéléséhez. Ezért, ha aggódsz a testsúlyod vagy az egészséged miatt, érdemes orvoshoz fordulni, aki segíthet megfelelően értelmezni az eredményeket.

Célszerű BMI index kalkulátort használni a testsúlyunk ideális értékének kiszámításához.


Egészség