Talán egyetérthetünk abban, hogy a választás során az utolsó szempont a leginkább hangsúlyos. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közhiedelemben számos tévhit kering a különféle fűtési megoldások fenntartási költségeit illetően. Ezeket mindenképpen szükséges tisztázni annak érdekében, hogy mindenki a megfelelő ár-érték aránnyal bíró módozat mellett tehesse le a voksát.

Rövid bejegyzésünkben tehát annak nézünk utána, hogy vajon többe kerül-e az elektromos fűtés a hagyományosnál.

Régi beidegződések, melyek ma már nem állják meg a helyüket

A köztudatban mind a mai napig számos téves állítás van jelen az elektromos fűtés kapcsán. A fő gondolat ugyanis az, hogy a villannyal működtetett fűtőtestek sok áramot fogyasztanak, ezáltal extra magas lesz hónap végén a villanyszámla, ami jelentős terhelést jelent a családi kasszának a hidegebb téli hónapokban.

Ez az állítás ma már nem feltétlenül állja meg a helyét. Emellett érdemes a kérdést kicsit más szemszögből is szemügyre venni. Vagyis nem kizárólag a költségekre célszerű fókuszálni, hanem azt is számításba kell venni, hogy a fizetett összegért cserébe milyen minőségű szolgáltatást kapunk.

Az ár-érték arány szerepe a fűtési módozatok kapcsán

Első ránézésre egy távhővel fűtött, illetve egy elektromos fűtőpanelek által melegített lakás költségei egy szinten vannak. Ugyanakkor árnyalja a képet a gáz árának folyamatos emelkedése, amire nincs ráhatásunk.

Szintén nincs befolyásunk távhő esetén a hőmérséklet szabályozására, míg elektromos paneleknél mi magunk állíthatjuk a fűtés intenzitását tetszés szerint. Ami pedig a beszerelés járulékos összegét illeti, távhő esetén nagyságrendekkel többet kell áldoznunk arra, hogy az otthonunkban meleg legyen.

Vajon többe kerül-e az elektromos fűtés a hagyományosnál?

A teljes fogyasztás értelemszerűen függ a helyiség méretétől és magasságától, az elérni kívánt hőmérséklettől és az éppen uralkodó időjárási viszonyoktól.

Mindenesetre ma már nem állja meg a helyét a régi állítás, miszerint az elektromos fűtés mindenképp többe kerül a hagyományos megoldásnál. Épp ellenkezőleg, sokkal nagyobb mozgásteret biztosít számunkra a gazdaságos működtetéshez.

Elvégre már maga az üzembe helyezés is kevesebbe fog kerülni, emellett pedig az épp aktuális hőmérsékletnek megfelelően szabályozhatjuk a működés intenzitását is.

 


Tudomány