Rég nem látott helyzet alakult ki a fővárosi albérleti piacon, aminek a lakástulajdonosok lehetnek a nyertesei. Az elmúlt hetekben egyre több főbérlő szembesülhet azzal, hogy a megüresedett ingatlanát az eddigieknél jóval – elhelyezkedéstől és felszereltségtől függően akár százezer forinttal – drágábban tudja kiadni úgy, hogy ezért tulajdonképpen semmi extrát nem kell tennie.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint egyértelműen kijelenthető, hogy többen keresik a kiadó, mint az eladó lakásokat jelenleg Budapesten. Ennek hátterében az állhat, hogy sokan úgy vélik, hogy nem éri meg hitelt felvenni.

Albérlet adó 2023 kalkulátorral kiszámolható, mennyi adót kell fizetni ha albérletet adunk ki.

„Túl sokáig hallgatta mindenki, hogy drágák a hitelek. A kamatok tavaly valóban kilőttek, az év végén már 10 százalék felett voltak, de azóta elindult egy markáns csökkenés.

Most tartunk 8 százalékos kamatlábaknál, ami már az egészséges kategóriához tartozik, ám ez az információ lassabban jut el tömegekhez. Ez az egyik oka, hogy a többség az albérleteket tartja jelenleg biztonságosabbnak” – mondta a szakember.

40-50 ezer forinttal is többet kifizetnek egy albérletért

Mivel a kínálat nem nőtt az albérletek esetében, de a kereslet számottevő, ezért az árak is elkezdtek felfelé korrigálni, ráadásul az érdeklődők hozzáállása is rásegít arra, hogy a drágulás tartósabb legyen.

Gadanecz Zoltán arról beszélt, az érdeklődők tisztában vannak vele, hogy olcsón nem kapnak olyan albérletet, ami tényleg jó is, ezért hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni.

„Az emberek akár 40-50 ezer forinttal több pénzt sem sajnálnak egy olyan ingatlanért, amely minden paraméterében megfelel az igényeknek, és ahová tényleg szívesen mennek haza munka után. Az otthonukra hajlandóak többet áldozni a bérlők és inkább máson próbálnak spórolni” – mutatott rá.

Hogy mit hozhat a jövő, az a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint több tényezőn múlik. Egyrészt a nyár második felétől, a tanév kezdetének közeledtével körvonalazódhat egy újabb áremelkedés, ezt viszont ellensúlyozhatja, ha a csökkenő kamatok mellett elkezd helyreállni a piac és többen döntenek a vásárlás mellett is.