A munkáltatók 3 százaléka elbocsátásokkal számol, döntő többségük azonban nem tervez változást a dolgozók létszámában 2016 második negyedévében - olvasható a cég közleményében.  

    A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott Manpower munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék, vagyis a felvételi szándék relatíve magas, egyben stabil az előző negyedévhez képest, és változatlan az előző év azonos időszakához viszonyítva is. A munkaerőpiaci felmérésbe bevont 751 munkaadó válaszából kiszámított mutató értéke az egyik legmagasabb a felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta.

    A közlemény idézi Dalányi Lászlót, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetőjét, aki felhívta a figyelmet, hogy a magyar munkaadóknak elhúzódó szakemberhiánnyal kell szembenézniük. Az alacsony munkabérek pedig akadályozzák a magyar munkáltatókat, hogy képzett munkavállalót találjanak, ez csökkenti a vállalkozások versenyképességét is.
    
    Az előrejelzés szerint a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A munkavállalói létszám bővítését leginkább a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén dolgozó munkaadók látják szükségesnek. A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított mutató itt plusz 18 százalék.


    Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató plusz 15 százalék, a vendéglátóipar plusz 12 százalékos mutatót produkált. Szerény, 4 százalékos a mutató közüzemi szolgáltatások területén, valamint a köz- és szociális szférában.  

    A következő negyedévre vonatkozóan mind a nyolc régió munkaadói növekvő munkaerő-felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt plusz 18 százalékon áll a mutató. Számottevő létszámbővítést terveznek még az észak-alföldi, a fővárosi és a közép-magyarországi munkáltatók is, az első mutatója 12, utóbbiaké pedig plusz 11 százalékon áll.


Munka