Nemzetközi konferenciának adott otthont a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az „Új adatforrások használata a statisztikában” című esemény apropója az Európai Statisztikai Nap volt, amelyet minden év október 20-án ünnepel az európai statisztikai közösség. A konferencián nemzetközileg elismert szaktekintélyek mellett a szakma neves hazai képviselői is felszólaltak. A rendezvényt kerekasztal-beszélgetés zárta.

2024. október 18-án tartották a Központi Statisztikai Hivatal budapesti központjában az „Új adatforrások használata a statisztikában” című tudományos konferenciát. A rendezvény témája nemzetközi viszonylatban is időszerű, hiszen a digitalizáció miatt egyre több adat érhető el különböző adatbázisokban, amelyeknek hatékony, statisztikai célú felhasználása növelheti az adatközlések pontosságát és relevanciáját, miközben új lehetőségeket teremthetnek a társadalmi, gazdasági folyamatok jobb megértésére és előrejelzésére, ráadásul a hagyományos, kérdőíves adatfelvételek kiváltására is alkalmasak lehetnek.

A rendezvényt Ádám Dénes, a KSH elnökhelyettese nyitotta meg, majd Mariana Kotzeva, az Eurostat főigazgatója videóüzenet formájában köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően kilenc előadás hangzott el különböző szempontokból megvilágítva a konferencia témáját.

Elsőként Tobias Thomas úr, az Osztrák Statisztikai Hivatal főigazgatója tartotta meg vitaindító előadását, majd a Szlovén Köztársaság Statisztikai Hivatalának főigazgatója, Apolonija Oblak Flander asszony osztotta meg a szlovén tapasztalatokat a témában.

A szakmai program további részében Mag Kornélia, a Magyar Statisztikai Társaság alelnöke, Dr. Vinogradov Szergej, a Budapesti Metropolitan Egyetem Digitális Tanulmányok Intézetének vezetője, Dr. Szomolai Csaba, az Állami Számvevőszék alelnöke, Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Jáger Viktor, a KSH Módszertani főosztályának vezetője, valamint Csányi Zoltán, a KSH szakértője adott elő. A rendezvényt a magánkézben lévő adatok statisztikai célú felhasználásáról szóló kerekasztal-beszélgetés, valamint Dr. Kincses Áron, a KSH elnökének szavai zárták.

Az Európai Statisztikai Napot az Európai Statisztikai Tanácsadó Bizottság (European Statistical Advisory Committee – ESAC) kezdeményezésére 2016 óta ünnepli minden év október 20-án a statisztikus közösség azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hivatalos statisztika értékeire.