Napozáshoz elengedhetetlen

Tavasszal és nyáron a kertekben, teraszokon feltűnnek a napozóágyak. A napozóágyat használók eltérő igényei miatt, rengeteg variációjú modell közül válogathatunk. A kertben megtalálható más kerti bútorokhoz hasonlóan a MÖBELIX kínálatában napozóágyak is megtalálhatóak, számtalan kivitelben. A döntés nem egyszerű, de ha néhány szempontot előre tisztázzunk magunkban, hamar dülőre juthatunk.

Szerkezet és alapanyag

A napozóágyak szerkezete eltérő lehet, kaphatóak fix vagy összecsukható modellek. A rögzített szerkezetűeknek számos előnye van. Először is szilárdabbak, általában nagyobbak, mint a összehajtható változatok. A fix modelleket akár heverőként is használhatjuk, mert magasabbak, esetenként vastag szivaccsal készülnek, illetve számos állítható opcióval rendelkeznek. Hátrányaként említhetjük a rögzített modellek esetében, hogy nehezebben helyezhetőek át egyik helyről a másikra.

Az anyagok tekintetében is vannak eltérések, találunk a kínálatban fából, alumíniumból vagy rattanból készített modelleket is. A fa alapanyagú napozóágyak választásakor érdemes inkább a keményebb fából gyártott modelleket keresni, hiszen ezek sokkal tovább lesznek használhatóak. Jól ellenállnak a napfény és a nedvesség káros hatásainak. A legjobb választás a teakfa, mely ugyan nem a legolcsóbb, azonban puha tapintású és strapabíró. A fabútorok folyamatos karbantartást igényelnek, rendszeresen olajozni, polírozni kell ezeket az ágyakat.

A műanyag napozóágyak a legelterjedtebbek, hiszen kevés karbantartást igényelnek, van, amelyik UV fényvédő bevonatú, viszont a gyengébb minőségű darabok hamar eltörhetnek. Az alumínium vázú ágyak könnyű, tartós és időjárásálló opciót kínálnak. Nem korrodálódnak, és egyszerűen helyezhetőek át kis súlyuk okán.

Egyéb szempontok

A napozóágy választása előtt vegyük figyelembe, hogy mennyire terhelhetőek a szerkezetek. A masszív darabok akár 100 kg-ig használhatóak, de mindig kérdezzünk rá az eladóknál, ha a leírásban nem található meg a pontos érték. Kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha nem megfelelő súllyal próbáljuk használni ágyunkat. 

További szempontként említhetjük azokat a kényelmi funkciókat, melyek nem minden napozóágyon találhatóak meg. Ezek egyike az árnyékolótető, mely főként a kétszemélyes modelleknél gyakori. Emellett a beépített párna is hasznos lehet, mivel ez segít abban, hogy még kényelmesebben élvezhessük a napozás élményét. 

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítségével megtalálja a napfürdőzéshez, pihenéshez legideálisabb napozóágyát. 


Életmód Otthon