Az embereknek igénye volt a hétköznapi sorsolásos lottójátékra is, emellett a Telelottó megszűnésével bevételkiesés is történt, így ezt a problémát orvosolni kellett. Akik már megszokták a Telelottót számukra hiányzott a hétköznapi sorsolásos játék, így a Szerencsejáték Zrt.-nek ki kellett találnia egy új játékot, amit hétköznap sorsoltak, hasonló az Ötös és a Hatoslottó struktúrájához, hogy ezzel helyettesíthessék a megszűnt Telelottót. De honnan jött a Skandináv lottó, ha nem az észak-európai régióból?

A Skandináv lottó hasonló, de mégsem ugyanaz, mint amit az észak-európai országokban játszanak

Abban az időben, amikor a Szerencsejáték Zrt. új lottójátékot keresett a Telelottó helyett Finnországban, Svédországban, Izlandon, Norvégiában, Dániában, majd Észtországban már volt egy hétköznapi sorsolásos lottó, amihez egyébként Magyarország is csatlakozhatott volna. A játék hasonló volt, mint a mai Skandináv lottó, 7 számot kellett 35 számból bejelölni, és a sorsolás is szerdán történt. Emellett a skandináv országok játéka is ikersorsolásos volt, ám Magyarország nem élt ezzel a lehetőséggel.

Inkább megalkotta a saját, ikersorsolásos játékát, ami szintén szerdán került kisorsolásra, és a svéd mintához hasonlóan egy kézi és egy gépi sorsolásból állt. A név tehát utal a skandináv országok játékára és a játékmenet is hasonló, ám ennél több köze nincs a Skandináv lottónak az északi országok szerencsejátékához. A játék 1999. október 4-én indult el, és azóta is milliók játsszák hetente.

Miért lett annyira népszerű a Skandináv lottó?

Érdekes kérdés, hogy ha már volt egy Ötös és egy Hatoslottónk, miért lett mégis annyira népszerű a Skandináv lottó. Nos, azért, mert a nyerési esélyek jóval nagyobbak voltak, mint más lottójátékban. Ez nem meglepő, hiszen eleve két számsor kerül kisorsolásra ikersorsolásos játék lévén, és ugyebár könnyebb 35 számból eltalálni hetet, mint 90-ből ötöt. Bár a nyeremények összege közel sem annyira magas, mégis milliós nyereményekről beszélhetünk.

Az alapnyeremény 45 millió forint, és a legnagyobb Skandináv lottó nyeremény elérte a 690 millió forint is, szóval ebben az esetben sem beszélhetünk kis összegekről. A nyeremények alacsonyabb összege pont annak köszönhető, hogy gyakrabban van telitalálatos szelvény, 2021-ben eddig 13 telitalálatos szelvény született, tehát valóban nagyobb a nyerés esélye, hiszen az Ötös lottón évente 3-5 telitalálatos szelvény szokott születni átlagosan. A Skandináv lottónak bár nincs köze a skandinávokhoz, ennek ellenére megéri vele játszani.


Pénzügy