Az autó és az autóvezetés sokunk mindennapjainak része. Áldott állapotban sem egyszerű, de – egyes egészségügyi helyzetektől eltekintve – nem is szükséges a teljes életmódváltás egyik napról a másikra. Így van ez a gépjárművezetéssel is.

Az autónak számos előnye van várandósság alatt is. Amellett, hogy kényelmes és általában gyorsabb, mint a tömegközlekedés, védelmet ad a fertőzések ellen. Ezt a pandémiás időszakban megtapasztalhattuk. 

Mérlegeljünk

Van pár olyan pont, melyet azonban nem árt szem előtt tartani. A várandósság első harmadában jelentkező émelygés, rosszullétek, fáradékonyság, kimerültség esetén bizonytalanabbá válhat a kismama. Ebben az esetben megfontolandó, hogy inkább az anyósülésen foglaljon helyet. Mindez igaz a várandósság egész időszakára. A legelső a baba és a mama biztonsága, bizonytalanul soha ne vezessen senki!

Az első trimesztert követően általában azonban sokkal jobb lesz a közérzet, visszatérhetnek a korábbi rutinok. A vezetést is biztonságosabbnak érezheti a kismama, de ekkor is fontos a körültekintő és sokkal óvatosabb vezetés. A koncentrálóképesség egyeseknél nagymértékben csökkenhet várandósság idején. 

Hosszabb úton

Előfordulhat, hogy a napi megszokott kisebb-nagyobb utak helyett távolabbra kell utazni. Itt is alapvető, hogy csak akkor szabad vezetőként vállalkozni az utazásra, ha azt teljesen biztonságosnak tartjuk. Célszerű lehet útitárssal nekivágni.

Ha egyedül kell elindulni, a mobiltelefon legyen mindig kéznél – feltöltve –, hátha segítségre szorulunk útközben. Felkészülten induljunk el, tervezzük meg az utat, az esetleges tereléseknél, így majd tisztában leszünk azzal, merre járunk és mi a legjobb megoldás. Csak semmi pánik! Célszerű jelezni előre az érkezésünk várható időpontját, ha ez változik, telefonáljunk.

Legyen nálunk mindig innivaló és pár szem energiát adó gyümölcs, keksz vagy magféleség a szédülés vagy hirtelen fellépő éhségérzet esetére. Tartsunk gyakrabban pihenőt, tornázzunk kicsit! 

A védőeszközök fontossága

Gyakran felmerül a gépjárművek védőeszközeinek veszélyessége. A biztonsági öv az egyik olyan eszköz, melynek használatával kapcsolatban sok esetben kételyek merülnek fel. Vannak, akik azt tartják róla, hogy inkább veszélyes és egyszerűen nem is kapcsolják be. Pont az ellenkezőjét javasolnám. Az övterelő a megoldás, rendkívül praktikus, egyszerűen használható és kényelmes eszköz. Már a terhesség 2. hónapjától alkalmazható.

A légzsákról is szeretném eloszlatni a tévhitet, hogy baleset esetén ártana a babának és a mamának. Ellenkezőleg: védelmet ad és teljesen biztonságos. Fontos, hogy már nem csak magunkért, de az új életért is felelősséggel tartozunk.


Autó Gyermek Utazás