A kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas zárt szállítóeszközben élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, ha az (pl. kosár, ketrec, láda) biztosítja, hogy az állat abból az utazás során nem szabadulhat ki, és alkalmas arra, hogy az utasokat, az utasok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja - olvashatjuk a MÁV-START szabályzatában.

Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható 2. kocsiosztályon. 

A vasúti kocsiba bevihető élőállat-szállítás díjszámításának szabályait a Díjszabás tartalmazza.

Beteg, fertőző kutya, élőállat a vonaton nem szállítható.

A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat:

a) az étkezőkocsiba

b) pót- és helyjegyköteles, helyjegyköteles vonatra a zárt szállítóeszközben történő szállítás kivételével.

A kísérő kutya nem számít bele a szállítható kutyák számába. A kísérő kutya a járművek ülésén nem szállítható.

Zárt szállítóeszközben történő szállítás kivételével kutya csak a helybiztosítás nélküli 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be.

Egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával.

A 2. kocsiosztályú, fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be.

A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb 2 utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható.

A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni.

A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keltezésű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni.

A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya esetében – ha életkora egyértelműen igazolható – nem kell oltási bizonyítványt felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja az utazásból.

A háló- és fekvőhelyes kocsiba a kísérő kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik.

A rendőrségi kutyával azonos elbírálás alá esnek más nyomozó hatóságok állományába tartozó személyek által szolgálati céllal szállított kutyák is.


Utazás Állatvilág