Mérd kétszer, szerezd be egyszer

Első és legfontosabb tipp, hogy megfelelően mérd le a karnisokat. Ez alapvetően nem hangzik nehéznek, azonban fontos tudni az alapszabályokat. A megfelelő függönykarnis kiválasztásához ugyanis nem csak ablakunk szélességét kell lemérnünk – azonban ezzel a mérettel kell kezdenünk. A lemért szélességhez 40 centimétert kell majd hozzáadnunk, és ez adja majd az ideális hosszúságot. Ennek oka, hogy így az ablak két oldalán 20-20 centiméter helyünk marad a függöny oldalra húzásához.

Emellett fontos lemérnünk az ablak és a függönykarnis közötti távolságot is, amely ideális esetben 15 centiméter körül lesz majd. Végezetül pedig a karnis súlya is szempont, ezt elsődlegesen a függöny súlya határozza majd meg. Egy nehezebb drapéria esetében ugyanis egy nehezebb és masszívabb kialakítású karnisra lesz szükségünk, amely biztonságosan elbírja majd nehezebb függönyünket.

Vedd figyelembe lakásod stílusát

Lakásunk stílusa egyértelműen meghatározza az ideális karnist. Hiszen amíg egy rusztikus és egy bohém lakásba tökéletesen illik egy fából készült, dekorált karnis, addig egy minimalista stílushoz inkább egy letisztult fém függönykarnis lesz jó választás. Amennyiben lakásod nem specifikus lakberendezési stílus alapján lett kialakítva, legalább a használt színpalettához és választott anyagokhoz érdemes igazítani a karnist.

Ismerd a típusokat és lehetőségeket

A fenti szempontokat megelőzően a leginkább szükséges információ a különböző karnis típusok ismerete. A praktikus dupla karnis kettő külön függöny elhelyezésekor szükséges, az egysoros ezzel szemben logikusan akkor választandó, amennyiben egy függönyt tervezünk felhelyezni.

Ez a leggyakoribb szempontja a csoportosításnak, azonban találhatunk megkülönböztetést karnisrúd és sínes megoldás alapján is.

A fotó forrása: toa555 - stock.adobe.com


Otthon