1. Nem minden arany, ami fénylik

Aki új befektetőként szeretné kezdeni a jövő évet, az jobban teszi, ha felkészül. Pár pénzügyi alapfogalom tisztázása és egy kis trendeknek való utánajárás csodákra képes. Első körben érdemes megkülönböztetni a spekulatív befektetéseket a stabil befektetési eszközöktől. Egy spekulatív befektetési eszköz magas fokú pénzügyi stabilitást és a spekuláció alapját képező piac beható ismeretét igényli. Kezdőknek kerülendő. Ilyenek például a tőzsdei részvények, a CFD kereskedelem és a kriptovaluták is.

2. Lépésről lépésre

Kezdő befektetőként mindenkinek az az álma, hogy valami kockázatmentes, magas hozamú, könnyen és rövid időn belül likvidálható befektetésre tegyen szert. Sajnos ilyen nem létezik. Minden befektetés kockázatos, de jó pár akad, ami kevésbé, mint mások. Ebben a részben ezekről lesz szó.

- Bankbetét – Kezdőknek is megfelelő, alacsony kockázatú befektetési forma. Ez egy a bank felhasználására egy számlán elhelyezett összeg, amiért a pénzintézet kamatot fizet nekünk. Nem igényel túlságosan nagy ráfordítást, már pár száz ezer forint is elég, és ami még jobb, van rá fedezet, akkor is, ha a bank csődbe megy.

- Befektetési alapok – Hasonló a bankbetéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a pénzedet egy befektetési alap kezeli. Ahogy a bank, ők is felhasználják a futamideje alatt, azonban ők több különböző befektetési formát is használnak a pénzed gyarapítására. Ingatlanok, részvények, állampapírok, stb. Azoknak jó, akik a bankbetétnél kicsit jobb hozamot szeretnének elérni, de nem akarnak/tudnak saját maguk spekulálni.

- Arany – Az örök klasszikus. Nem termel túl sok hozamot, de szinte teljesen kockázatmentes. A következő recessziós időszakban tökéletes lesz, hiszen kevésbé érinti az infláció, mint a devizákat.

3. Az idei év legnépszerűbb befektetései

A jövő év befektetési spekulációjához a legjobb támpont a közelmúlt eseményeinek megfigyelése. Idén kifejezetten népszerűek voltak a befektetési alapok, az arany, a részvények, a forex (a devizapiacon való kereskedelem),a CFD-k, valamint a kriptovaluták. Ezek, az arany kivételével mind olyan befektetési formák, amiket nem merünk nyugodt szívvel ajánlani kezdőknek, ugyanis mind beható pénzügyi tudást és a piac mozgásainak alapos ismeretét feltételezi.

4. Mit érdemes szemmel tartani 2020-ban?

Mindenekelőtt azt, hogy csak annyit fektessünk be, amennyit tudunk is nélkülözni. Ezen felül több fontos esemény is történik a piacon a jövő évben. Először is a Bitcoin nevű kriptovaluta értéke elég valószínű, hogy nőni fog. A Bitcoin blokkláncainak fejtéséért eredetileg 50 Bitcoin járt blokkonként. Mára ez a szám 12.5-re apadt. Jövő év májusában már csak 6.25 Bitcoint fognak kapni, akik még mindig blokkfejtéssel szerzik be ezt a kriptovalutát. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoinhoz való hozzájutás esélye tetemesen csökken. Amennyiben a kereslet továbbra is fennáll, ez a Bitcoin értékének növekedését fogja eredményezni, így kiváló befektetési lehetőség lehet, amennyiben még május előtt be tudunk fektetni.

A kriptovalutákon kívül az ingatlanpiac lehet a második befutó. A 2008-as válság után bevezetett 5%-os ingatlanpiaci ÁFA hatására erősen megnövekedett az új építésű ingatlanok száma Budapesten. Ez az ÁFA kulcs, csak a 2018 novemberéig bejegyzett építkezésekre vonatkozik, így elmondható, hogy a beruházási kedv (új ingatlanokba) erősen megcsappant. Habár eredetileg jövő év elején vezették volna vissza az eredeti, 27%-os ÁFA kulcsot az ingatlan eladásra, ezt a dátumot kitolták 2023-ig. Így, amennyiben új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, akár kiadási, akár eladási célzattal, az idei és a következő két év a megfelelő rá.

5. Legyünk óvatosak!

Egy jó befektető legfőbb ismérve a türelem. Ha megtaláljuk, hogy mibe fektessük a pénzünket belátható időn belül, az kiváló. Azonban, ha nem találunk magunknak megfelelő befektetési formát, még nem szabad feladni! A pénzügyi világ olyan gyorsan és olyan sokat változik évről évre, hogy idén nem is, pár év múlva biztos jelenik meg olyan termék a piacon, amire érdemes lesz odafigyelnünk.


Pénzügy Otthon