De amikor otthon elkészíted, még ha ugyanazokkal az összetevőkkel is, amikről azt gondolnád, hogy ugyanazok, akkor sem sikerül.

Ez nem sokáig lesz így. A séfeknek van néhány trükk a tarsolyukban, hogy a saláták olyan jók legyenek. Nézz be a Pizzafutár Szegedhez, és tökéletesítheted tudásod a salátákat illetően. Íme hét egyszerű tipp, hogy éttermi minőségű salátákat készíthess a saját konyhádban.

1. Készíts salátaöntetet

Meglepődnél, milyen gyorsan összeáll egy öntet. A friss alapanyagok extra ízvilágot adnak az öntetnek. Az alapvető házi készítésű vinaigrette klasszikus aránya három rész olaj és egy rész ecet. Ha azonban a savasabb ízeket szereted, akkor inkább kettő az egyhez arányban állítsd be.

Ezt sokféle hozzávalóval keverheted és kombinálhatod. Keverj bele mustárt vagy mézet, hogy egyenletes legyen, vagy ízesítsd chilipehellyel, hagymával és fűszernövényekkel. A lehetőségek tárháza végtelen.

2. Fűszerezd a zöldségeket

Az éttermi salátákat részben az teszi kivételesen finommá, hogy mindig jól fűszerezettek. A séfek ügyelnek arra, hogy ne csak az öntetet, hanem a zöldségeket is ízesítsék egy csipetnyi sóval és borssal. A nyers zöldségek is remekül érvényesülnek, ha egy kis sót és borsot kevernek hozzájuk.

A zöldségek keveréke feldobja az étket. A keverésnél tartsd szem előtt a textúrát és az ízt. A romaine és az iceberg saláták sokkal ropogósabbak, mint a spenót vagy a rukkola. A vízitorma és a rukkola pedig borsos hatást ad a lágyabb salátákhoz vagy az egyszerű zöld leveles salátához képest. Ha nincs időd mindezekre, akkor meg is rendelheted a finom salátákat a Pizzafutár Szeged étterméből!

3. Keverj bele friss fűszernövényeket

Lépj túl a salátán, és tegyél friss fűszernövényeket a keverékbe. A saláta alkalom arra, hogy felhasználd a hűtőszekrényében lévő fűszernövényeket, de akár önálló zöldfűszerként is használhatsz levelesebb darabokat: koriander vagy petrezselyem. Tégy koriandert joghurtos csirkesalátába, bazsalikomot a mediterrán salátába, a mentát pedig a római salátához.

4. Lépj túl a hagyományokon

A zöldségeken kívül is rengeteg lehetőség van a saláták esetében. Próbáld ki más zöldségek, friss és szárított gyümölcsök, diófélék, főtt gabonafélék és kenyérkocka kombinációját.

5. Ne félj a zsírtól

A zsiradék és olaj segít, hogy a saláták még jobb ízűek legyenek, és még laktatóbbá teszi őket. Néhány egyszerű módja annak, hogy zsírt vigyél a salátába az öntet vagy olyan összetevők, mint az avokádó, a pirított diófélék, a szalonna, a füstölt lazac vagy a sajt.

6. A bónusz tipp

Amitől a saláta valóban éttermi minőségű és egyedülállóan ízletes lesz: a dressing, és a saláta összekeverése után hagyd pihenni a salátát. 15-20 perc érési idő kell, hogy az ízek megfelelően összeálljanak. Ezután fogyaszd egészséggel.


Gasztro