Íme pár hasznos tanács, amit érdemes betartani:

1. A babaruhákat minden esetben önállóan, a felnőtt ruháktól elkülönítetten mossuk.

2. Ha a babának vannak fehér, színes, sötétebb ruhái, akkor itt is tartsuk be a szín szerinti mosást.

3. Bababarát mosóport, folyékony mosószert használjunk. Ebből bőven van kínálat a boltokban.

4. Ne használjunk öblítőt, mert a baba bőre még nagyon érzékeny, és akár irritálhatja is. Ha mégis használunk, akkor hígítva adagoljuk a ruhához, és minimális mennyiséget használjunk. Kerüljük az intenzív illatanyagok használatát. Az utolsó öblítés minden esetben tisztavízben történjen.

Mennyit kell aludnia a babának? Attól függ, hány hónapos/éves!

5. Naponta több textilpelenkát is el tud „fogyasztani” a baba pl. büfi-kendőként, de a pelenkázólapon is mindig van néhány darab textilpelenka. Ezeket a pelusokat a ruháitól külön mossuk.

6. Használjunk a mosásnál (ruhák és pelenkák esetében is) magas hőfokot, és hosszú mosási programot. Hőfoknál mindig azt a maximum hőfokot válasszuk, ami fel van tüntetve a ruhacímkén.

7. A gyermekágyas időszakban (első 6 hét) mindent vasaljunk, amivel a baba érintkezik. A ruháit, az ágyneműt, a textil pelenkát, a fürdőlepedőt… A vasalással minden baktériumot megölünk, és fertőtlenítjük a textileket. Ezt követően is javasolt a vasalás, és a fertőtlenítés legalább az első 6 hónapban. Utána már az anyuka kitartása, és szorgalma diktálja az ütemet, hogy mit vasal és mit nem.

8. A babának legyen legalább két fürdőtörölközője, amit csak a baba használ. Ezt is a fent leírt módon mossuk és vasaljuk. 

9. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon a ruhában olyan címke, ami esetleg szúrhatná a baba testét vagy zavarhatja őt. De előbb-utóbb úgyis „szólni” fog, csak addig hosszú sírós órák lesznek, mire apa és anya rájön (ha egyáltalán rájön), hogy mi a gond.

Előfordul a babáknál is, ahogyan a felnőtteknél, hogy egy-egy ruhadarabot nem szívesen hordunk vagy épp egy adott napon nem kényelmes és nem érezzük benne komfortosan magunkat. Hosszan tartó sírós időszakban, ha már mindent kipróbáltunk, és semmi nem segített, vetkőztessük le a babát, hagyjuk egy kicsit szabadon a bőrét, majd adjunk rá egy másik ruhát. Nem garantált a tipp, de legalább megpróbáltuk.

Mit és mikor adhatunk a babának? Hozzátáplálási kalkulátor


Gyermek