Így működik a bolhanyakörv

A bolhanyakörv bizonyos típusai nem csak a bolhák, hanem más élősködők ellen is védelmet nyújtanak. Szúnyogok és kullancsok ellen is fontos megfelelő védelemmel felruházni kedvenceinket, amelyet megtehetünk külső vagy belső adagolású készítményekkel is.

Ahhoz, hogy az élősködők elleni védelem hatékony legyen, a nyakörvnek folyamatosan a kutyán kell lennie. Miután ráadtuk a nyakörvet kedvencünkre, legalább egy napot kell várni, amíg az kifejti hatását, és ténylegesen védelmet nyújt. 

Az azonban, hogy a nyakörv milyen hatékony, és mennyi ideig védi az állatot, több tényezőtől függhet. Például jelentősen befolyásolhatja a szőrzet állapota, hossza, az aktivitás és a fertőzöttség szintje is. Általánosságban elmondható, hogy a bolhák ellen pár hónapig, a kullancsok ellen pedig pár hétig nyújt védelmet.

A nyakörv első viselése utáni néhány óra alatt vagy egy nap alatt az állat szőrén lévő bolhák és a bőrében lévő kullancsok is elpusztulnak. Ezek az élősködők könnyen kiszedhetőek, vagy jobb esetben maguktól leesnek a kutyáról.

Mikor nem szabad bolhanyakörvet alkalmazni?

A bolhanyakörv viselése nem ajánlott 3 hónaposnál fiatalabb kiskutyáknál, szoptató szukáknál, valamint beteg vagy felépülő kutyák esetében. Ha nagy felületen lévő bőrsérülést szenvedett az állat, vagy a hatóanyagokkal szemben túlérzékeny, szintén kerülendő az alkalmazása.

Ezekben az esetekben ugyanis jóval gyakoribb a bolhanyakörv viselésekor keletkező mellékhatások megjelenése. Ilyenkor ajánlott más alternatívák, kutya élősködők elleni szerek használata.

Leggyakoribb mellékhatások

Az egyik legsúlyosabb mellékhatás az allergia, amely a nyakörv felhelyezése utáni pár napban viszketés, érzékenység formájában mutatkozik. A bőr kipirosodása, szőrhullás szintén allergiás reakciót jelenthet.

Ha ezek a tünetek a kutya testének csak egy kis részén jelentkeznek, és nem a teljes egészén, ugyanúgy jelezhet allergiát, ezért érdemes ezeket komolyan venni.

A másik mellékhatás a bolhanyakörv kellemetlen szaga, amely zavarhatja a kutyát és a gazdit is. Szélsőséges esetben a kutyáról erős szag esetén lerághatja egy másik egyed a nyakörvet, ami megmérgezheti őt.

Ha több kutya él együtt, vagy gyakori a nagy kutyás társaság, a bolhanyakörv a nagy játék hevében könnyebben lekerülhet kedvencünkről. A nyakörvben található anyagok hányást, hasmenést okozhatnak az azt megrágó kutya számára, ezért ilyen esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

Gondoskodj kutyád egészségéről és jóllétéről a Petissimo bolhák, kullancsok és szúnyogok elleni nyakörveivel és készítményeivel!


Állatvilág