Miért olyan kedveltek a gipszkarton rendszerek?

Ma már számos webshop foglalkozik a gipszkarton rendszerek elemeinek forgalmazásával, és ez nem véletlen. Ugyanis egyre elterjedtebb technológiáról van szó, mely számos elem felhasználásával érik végül eggyé. Elég ha csak megnézzük a Józan Kft. gipszkartonhoz való kiegészítőit, és látni fogjuk, hogy mennyi apró és nagyobb részből áll össze egy ilyen rendszer.

Hatalmas előnye egy ilyen rendszernek, hogy gyorsan kivitelezhető. Nem kell várni ugyanis a száradásra, mert vízmentes rendszerről van szó. Egy-egy ilyen felület nagyon könnyen telepíthető, és egyből sima felületet kapunk, nincs szükség utómunkára hozzá, ráadásul se a törmelék, se a sitt eltakarítására nem kerül sor, mert egyszerűen nem keletkeznek.

További fontos tulajdonságok

Fontos tulajdonságai még ezeknek a rendszereknek, hogy tűzállóak is lehetnek, ha a megfelelő impregnált gipszkartonokat használjuk. Ugyanakkor légáteresztőek is, áteresztik a levegőt, “lélegeznek”, felveszik és leadják a párát. Emellett környezetbarátak, mert nem marad utánuk semmilyen salakanyag, és természetesen nem bocsátanak ki magukból semmilyen káros anyagot.

Kiválóak tér kialakításához, és akár hőszigetelésre is alkalmasak, ha a jól felépített rendszerhez ásványgyapot szigetelőanyagot is használunk. Mindemellett nagyon esztétikusak, ugyanis pár mozdulattal sima falak varázsolhatóak úgy, hogy eltűnnek a repedések, a vezetékek és csövek, melyek eddig esetleg a falon kívül helyezkedtek el.

Gipszkarton rendszerek profiljai

A gipszkarton profilok tartószerkezeti elemek, melyek azért felelnek, hogy vázzá álljanak össze, melyekre rögzíthetjük aztán a lapokat.

Ezek segítségével álmenyezetet, válaszfalakat, falburkolatokat építhetünk, telepíthetünk. Fontos a profilok szélességének és vastagságának a megfelelő megválasztása, mert ez nagyban befolyásolja az elkészült fal minőségét.

A profilok között vannak sarokvédő, rögzítő, toldó funkciót ellátó elemek is.

- Az UW profilokat a lapok vízszintes rögzítésére használjuk.

- A CW profilok alkotják a váz függőleges részét.

- A CD és UD profilok álmennyezethez valóak, ezzel rögzítjük a giszkartonlapokat a plafonhoz.

- Az UA profilokat a válaszfalak építésekor használjuk akkor, ha egy beépített plusz elem nagy súllyal bír, és így nagyobb terhelést jelent.

További kiegészítők

A fentieken kívül vannak még élvédők, keresztösszekötők, toldóelemek, különböző függesztők, függesztőszalagok és lezáró profilok is. Mindennek megvan a maga helye.