Szeméttelep kontra feldolgozó

Kezdjük a vizsgálatot a “sima” háztartási szeméttel. Amikor nem szeméttelepre, hanem egy speciális feldolgozó helyre kerül mindennapi hulladékunk, már sokat tettünk környezetünkért. Ugyanis a feldolgozóban a válogatás során újrahasznosítható - úgynevezett másodnyersanyagot - nyerünk belőlük.

Ekkor szemetünk először egy zsákbontóba kerül, onnan pedig egy aprítógéphez. Ilyenkor már a különböző összetevőket külön lehet szelektálni. Majd jöhet a válogatás protokollja, majd a komplex hulladékfeldolgozó gépek méret és fajsúly, utána pedig alapanyag alapján különítik el a különféle szemetet. Természetesen a gépi munka mellett emberi munkaerő is szükséges ezekhez a folyamatokhoz. Hisz osztályozni, válogatni, szelektálni, ellenőrizni meghatározott fázisokban szükséges. Egy hosszabb folyamat után jön a szétválogatott anyag szállítása, felhasználása. Illetve ilyenkor lehet bizonyos anyagokat - például papír, PET-et bálázni. 

Építési törmelék feldolgozása

Az innovatív és környezetvédelem mellett kiálló sittszállítással foglalkozó cégek hasonló munkafolyamattal - mint az előbbiekben vázolt háztartási szemét esetében - oldják meg a hulladék kezelését. Ilyen megbízható cég a KonténerSitt is, mely rakodó munkagépekkel egy építési törmeléklerakóba szállítja a hulladékot. Nézzük, ezek után milyen folyamatok következnek! 

Sitt között válogatva

A hulladéklerakóknak megfelelő engedélyekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy fogadni tudják a sittet. Itt kezdődik meg a válogatás meglehetősen összetett folyamata. Ezek után bizonyos újrahasznosítható anyagok - mint fém, papír, fa - egy újrahasznosítható telepre kerülnek. Sok növényi hulladék is keletkezik akár a mindennapok munkálatai vagy egyéb projektek kapcsán, azonban ezek egy komposztáló telepre jutnak el a sittel ellentétben.

Egy komplex hulladékkezelő cég esetében a lakossági és ipari méretű hulladékkezelés is könnyen kivitelezhető. Persze a hulladék tárolása, szétválogatása, rendszerezése és újrafelhasználásra elszállítása is könnyedén megtörténhet, évente akár óriási számokban gondolkodva is. Akár százezer tonna hulladék is feldolgozásra kerülhet egyetlen hulladékkezelő esetére vetítve!


Munka