A gépjármű tulajdonosok legnagyobb félelme, hogy egy alkatrész tönkremegy az autóban, azt cserélni kell, és ez magas költségekkel jár. Viszont abban az esetben, ha profi szerviz áll az Ön háta mögött a legtöbbször még a kardántengely is javítható.

A kardán javításának elmélete

A kardán javítását autószerelők körében kardán felújításként tartják nyilván. A kardán egy összetett rendszer, rengeteg apró kiegészítő alkatrészből áll. Ezen alkatrészek elkopása, egyéb, akár kisebb sérülései is már hibajelenségeket produkálhatnak.

A hajtásban különböző elemek vesznek részt. A csuklóknak, összekötő tengelynek, a bordás tengelynek és hüvelynek egyaránt fontos szerep jut a normális meghajtó eléréséhez. Az ideális állapothoz a megfelelően centírozott kardántengely is döntő szerepet játszik.

A centírozás a kardántengely kiegyensúlyozását takarja. A tengelyre ható erőhatások mind tengelyszimmetrikus és nem tengelyszimmetrikus irányban is hatással lehetnek a gép működésére.

A javítás során egyes esetekben a kardántengely centírozására is szükség lehet. Ideális esetben a javító vállalkozás ebben a feladatban is szakszerűen tudja a gépjármű tulajdonost támogatni. A folyamat során a súlyból adódó eltéréseket tömegek felhelyezésével kiegyensúlyozzák.

A kardán javításának folyamata

Ön, mint tulajdonos észleli a problémát. Ezt elektronikus levélben vagy telefonhívással bejelenti a szerviznek. A hibajelenségek alapján lehet, hogy már az első hívásnál megtudhatja, milyen javítási költségre számíthat. A hibalehetőségek száma széles, tehát az is előfordulhat, hogy a konkrét érdemi információra és az árajánlatra még várnia kell.

A megkeresés után egy futár elhozza Öntől a sérült, hibásan működő alkatrészt, majd azt műhelyükben bevizsgálják. Ezután már pontos információval tudnak szolgálni, és árajánlatot kaphat a kardán felújítására vonatkozóan. Az ajánlat tartalmaz egy javítási határidőt is, amikorra a cég vállalni tudja az Ön elemének a javítását.

Az ajánlat elfogadása esetén a kardánt megjavítják, majd azt felújított állapotában számlával és garanciálisan Önhöz szállítják. Napjainkban a garancia az egyik legkritikusabb dolog. Garanciát szinte mindenki ad, de aztán nem vállal. Szóval az érvényesítése az egyik legnehezebb dolog. Ön legyen előrelátó. Nagy értékű gépek berendezéseinek javítását ne adja kontár, hozzá nem értő kezekbe, hogy aztán majd bottal üthesse a nyomukat.


Autó