Az alábbi cikk bemutatja ezt a növényt és hatásait.

A macskamentáról röviden

A Nepeta cataria (hétköznapi nevén macskamenta) a mentafélék családjába tartozó, évelő növény, amiben megtalálható egy vegyület amiért teljesen odavannak a macskák: ez a nepetalakton. 

Ez a mentaféle nemcsak macskák számára felhasználható, hanem mi emberek is fogyaszthatjuk tea formájában. Ha macskamentát keresel kiscicádnak, akkor ne felejtsd el megnézni a Grandopet.hu-n a macskáknak szánt táplálékkiegészítőket.

Hogyan néz ki a macskamenta?

Szív alakú levelekkel rendelkezik, és akár 100 centiméter magasra képes megnőni. Markáns illata van. Nyáron apró fehér vagy halványlila virágot növeszt. Jól bírja a szárazságot, és nagyon gyorsan képes terjedni, ha nem figyelünk oda rá.

A növény hatása a cicákra

A macskamenta a cicák 50-70%-ára van hatással. Ez a növény általában serkenti a játékösztönt, ezáltal sokkal aktívabb lesz tőle házikedvencünk, sőt elkezdhet tőle hangosabban dorombolni és akár hemperegni is, eufórikus állapotba kerülhet. Hatása általában 15 percig tart.

Miért imádják ennyire a cicák a macskamentát?

A növény legfontosabb összetevője a nepetalakton. Emellett találhatóak benne különféle illóolajok, amik felelősek a macskamenta jellegzetes illatáért, valamint számos más vegyület, ami pozitív élettani hatással bír, mint például a tanninok, melyek hatékony gyulladáscsökkentők.

Hogyan adagoljuk a macskamentát?

Mivel ideiglenes hatása van a macskákra, ami viszonylag gyorsan elmúlik, ezért teljesen biztonságos a használata. Azonban érdemes mértékkel adni a cicádnak, hiszen ha egyszerre túl sokat kap, attól ideges lehet. Ha pedig túl gyakran kap, akkor egy idő után már nem vált ki belőle reakciót, azaz a macska megszokja. 

Próbáljuk meg tehát mértékkel adagolni. A macskamentás játékhoz ne biztosítsunk állandó hozzáférést, a szárított növényből pedig csak egy keveset szórjunk ki.

Vannak-e negatív hatásai a macskamentának?

Szerencsére ez a növény nem mérgező, illetve nem okoz függőséget. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy mértékkel adjunk belőle a cicánknak. Ha először adsz a kedvencednek macskamentát, akkor mindenek előtt figyeld meg a reakcióját.

Érdemes-e használni macskamentát?

Rövid, mámorító hatása miatt nagyon kedvelik a macskák, sokkal játékosabbá válhatnak tőle. Amennyiben a macskád jól reagál a növény hatóanyagára, akkor – a mennyiséget korlátok között tartva – nyugodtan adhatsz neki. 

Ezt több módon is megteheted, hiszen nem csak szárított formájában kapható, hanem léteznek macskamentával kitömött játékok, spray-k és párologtatók is. Amennyiben aggályaid vagy kérdéseid merülnek fel a használatával kapcsolatban, egyeztess az állatorvossal!


Egészség