Magas vérnyomás és tünetei - összefüggés a későbbi agykárosodással

Az 1946-ban született 500 embert követően ez összefüggésbe hozta az életkor elején bekövetkezett magasabb vérnyomást a későbbi érkárosodással és az agy zsugorodásával.

Szakértők szerint a magas vérnyomás a 30-as és 40-es évek „kritikus időszakában” „gyorsíthatja az agy károsodását”.

Nem ez az első alkalom, hogy a középkorú megemelkedett vérnyomás összefüggésbe hozható a megnövekedett demencia kockázatával, de a tudósok többet akartak tudni arról, mikor és hogyan fordulhat elő.

A Lancet Neurology folyóiratban megjelent tanulmány (melyet a BBC szemlézett) során a résztvevők vérnyomását mérték, és agyi szkennelést végeztek.

- Életmódbeli változások, amelyek csökkenthetik a demencia kockázatát

- A demencia a „legnagyobb egészségügyi kihívás”

- A kisebbségek „életmentő” ingyenes egészségügyi vizsgálaton vesznek részt

A vérnyomás 36 és 43 év közötti emelkedése az agy zsugorodásával járt.

"Gyorsuló sérülés"

Mindenki agya zsugorodik egy kicsit az életkor előrehaladtával, de ez sokkal hangsúlyosabb azoknál, akik olyan neurodegeneratív betegségekben szenvednek, mint a vaszkuláris demencia.

És bár a vizsgált személyek nem mutatták a kognitív károsodás jeleit, a kutatók szerint az agy zsugorodása általában megelőzi ezt – ezért az elkövetkező években figyelni fogják a vizsgálatban résztvevő személyeket, hogy figyeljék a jeleket.

Magas vagy alacsony a vérnyomásunk? Vérnyomás kalkulátorunk ITT

Művész képe az emlékezetkiesésről

A 43 és 53 év közötti megnövekedett vérnyomás a 70-es éveiket elérő embereknél a vérerek károsodásának vagy a "mini stroke" több jeléhez is kapcsolódik.

Jonathan Schott professzor, a UCL Queen Square Neurológiai Intézet klinikai neurológusa vezette a kutatást.

Azt mondta: "A vérnyomás, még a 30-as éveinkben is, négy évtizeddel később is kiütő hatást gyakorolhat az agy egészségére. Az élet későbbi szakaszában az agy egészségének maximalizálását célzó monitorozást és beavatkozásokat legalább az élet korai közepéig meg kell célozni."

Schott professzor a BBC-nek elmondta: "Jelenleg 40 éves kortól kínálnak NHS-egészségügyi vizsgálatokat, és a felvételek legfeljebb 50%-osak. Adataink szerint a vérnyomást sokkal korábban kellene megmérni."

Paul Leeson, az Oxfordi Egyetem szív- és érrendszeri orvostanának professzora a következőket mondta: "Egy ideje tudjuk, hogy a magasabb vérnyomású emberek agyi felépítése a későbbiekben eltérő.

"Az orvosok azon vitatkoztak, hogy a fiatalok magas vérnyomásának kezelése valóban megakadályozza-e ezeket az agyi változásokat.

"Az alternatíva, amit most szoktunk tenni, az, hogy várunk egy későbbi életszakaszig, hogy elkezdjük komolyan venni a magas vérnyomást, mert tudjuk, hogy addigra már biztosan kialakulnak a súlyosabb agyi változások.

"Ezek az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy lehetnek kritikus időszakok az életben, például a 30-as és 40-es éveiben, amikor a magas vérnyomás időszakai felgyorsítják az agy károsodását."

Dr. Carol Routledge, az Alzheimer's Research UK kutatási igazgatója a következőket mondta: "A középkorú magas vérnyomás a demencia egyik legerősebb életmódbeli kockázati tényezője, és a mi ellenőrzésünk alatt áll, hogy könnyen nyomon követhető és kezelhető legyen.

"A kutatások már azt sugallják, hogy a magas vérnyomás agresszívabb kezelése az elmúlt években javíthatja a mai idősebb generációk agyi egészségét.

"Továbbra is építkeznünk kell erre a betekintésre a magas vérnyomás észlelésével és kezelésével még a korai középkorúak számára is."


Egészség