A mesterséges intelligencia magyarországi megítélése többségében pozitív mind a felhasználók, mind a szakértők oldaláról: munkaerőpiaci előnyöket látnak a használatában. Mintegy 40 százalékuk az adminisztratív feladatokban való tehermentesítést várja, egy-egy harmaduk a munkahatékonyság növekedését, időben vagy minőségben – derül ki a kutatásból.

A jog a társadalmi viszonyok minden területét áthatja, szabályozza, így nem meglepő, hogy a jogi hivatást sem kerüli el az innováció. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda az innovatív megoldások éllovasaként ezen a területen is élen jár: bevezeti a Harvey generatív mesterséges intelligencia (AI) alapú platform használatát a mindennapi munkában.

Harvey generatív mesterséges intelligencia

"A jogi iparágban való technológiai innováció kiemelten fontos terület, mind munkatársaink, mind ügyfeleink szempontjából. A kiváló jogi szolgáltatás ugyanis alap, és ehhez kell további értéket hozzáadni. A mesterséges intelligencia alapú megoldások alkalmazása emeli szolgáltatásaink színvonalát és értéket teremt mindannyiunk számára.

Ezért nagyon hálásak vagyunk mind a Harvey csapatának, mind saját digitalizációs munkatársainak, hogy együtt tehetjük meg ezt az izgalmas és kihívásokkal teli utat, mely új szintre emeli a Schönherr jogi technológiai képességeit" – mondta dr Klenanc Miklós, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédje, a vállalatfelvásárlási szakterület vezetője, aki kiemelt figyelmet szentel a mesterséges intelligenciának és a jogi technológiai újításoknak, fejlesztéseknek.

A Schönherr - amely 14 közép- és kelet-európai országban is számottevő jelenléttel rendelkezik – a kezdetek óta kiemelt helyen kezeli a jogi technológiai fejlesztéseket. Ennek keretében átfogó AI-stratégiát fogadott el, hogy a nyelvi és jogrendszerbeli különbségeket átlépve a teljes közép-kelet-európai régióban hatékonyan beemelhesse az új technológiát a jogi munkafolyamatokba.

Többek között ennek eredményeként kötött a Schönherr stratégiai partnerséget az OpenAI, a Sequoia Capital és a Kleiner Perkins által támogatott Harvey-val, a jogi iparág vezető generatív AI platformjával (olyan mesterséges intelligencia, amely képes új érdemi tartalmat létrehozni – generálni).

"Irodánk erős és energikus, ezért most – a jövőbe tekintve – a legmodernebb technológiába fektetünk be" - mondta Alexander Popp, a Schönherr nemzetközi ügyvezető partnere.

Generatív AI Harvey

"Az olyan nagy nyelvi modell alapú megoldások, mint amilyen például a Harvey, erejének kihasználása lehetővé teszi ügyvédeink számára, hogy az időigényes rutinfeladatokat racionalizálják, és még inkább a jogi tanácsadás stratégiai szempontjaira összpontosítsanak. Ez az elhivatottság egyértelműen hozzáadott értéket jelent ügyfeleink számára, mind a 14 irodánkban".

A Schönherr szilárdan hisz a folyamatosan fejlődő jogi technológiák által elérhető versenyelőnyben, nemcsak az ügyfélmunka, hanem a  kollégák továbbképzése és új tehetségek bevonzása szempontjából is. "Egy olyan korszakban, ahol a technológia egyre inkább ellátja a rutinfeladatokat, egyidejűleg jogászaink képességeinek továbbfejlesztésébe is be kell fektetnünk" - tette hozzá Popp.

A Harvey-ról

A Harvey egy generatív AI platform, amelyet arra terveztek, hogy összetett módon támogassa az ügyvédi irodákat ügyeik kezelésében. A Harvey képességei különböző szakterületekre, jogrendszerekre és nyelvekre is kiterjednek, és különlegessége, hogy egyszerre több nagy nyelvi modellhez is hozzáféréssel bír.

A Harvey szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaz: adatok, ügyféladatok nem áramlanak a betanítási modellekbe, így minden szempontból megfelelnek a GDPR és a CCPA követelményeinek, valamint a jogi szakmai (így különösen az ügyvédi titokra vonatkozó, rendkívül szigorú) standardoknak.
A Harvey olyan feladatokban nyújt támogatást, mint a jogi dokumentumok áttekintése és elemzése, valamint összetett kérdések többszempontú megválaszolása.

Az olyan funkciók, mint például a forrásokra mutató hiperhivatkozásokkal ellátott in-line idézetek, a nyomon követhetőséget és ellenőrizhetőséget biztosítják, és ezzel lehetővé teszik az ügyvédi irodák számára az olyan munkafolyamatok megbízható racionalizálását, mint a szerződéselemzés, az átvilágítás, a compliance vagy akár a peres eljárásokra való felkészülés.


AI Mesterséges intelligencia