Itthon is a foci uralja a sportéletet

A fenti számok ismeretében senki ne csodálkozzon azon, hogy Magyarországon is a labdarúgás dominálja a sportéletet. Elég ha csak bekapcsoljuk a hazai vezető televíziós sportcsatornákat és végignézzük a napi műsorszámokat, akkor szembesülni fogunk azzal, hogy a leggyakoribb sportműsor a focimeccs, akár élőben akár azok ismétléseit veszzük alapul.

A foci népszerűségéhez hozzájárult még az is, hogy az elmúlt évtizedben nagyon komoly pénzek áramlottak a sportágba, így megújultak a vezető klubok stadionjai, számos új, világviszonylatban is modernnek számító stadion épült fel mind Budapesten, mind vidéki nagyvárosokban. A nagyvállalatok társasági adójából (TAO) is a legnagyobb szelet a labdarúgásba áramlott, így bőven rendelkezésre állt forrás ahhoz, hogy korszerű létesítményeket építsenek, ahol mind játszani mind szurkolni európai színvonalon lehet. Mindemellett az utánpótlás nevelése is lényeges szemponttá vált, így számos futball-akadémia nyitotta meg kapuit és professzionális szakemberek segítségével elkezdődött a hazai utánpótlás nevelés felépítése.

Egyre több a statisztika és adat áll rendelkezésre napjainkban a fociról

A labdarúgás népszerűsége mellett a technológia fejlődésével párhuzamosan a focival kapcsolatosan is egyre több izgalmas adat, statisztika áll rendelkezésre, melyek segítségével az 1901-től létező magyar első osztály (NB1) eredményei is kiválóan elemezhetőek.

A statisztikai adatok ismeretében azok a focikedvelők, akik szeretnék még izgalmasabbá tenni a meccseket, fogadásokat köthetnek különböző sportfogadási oldalakon a mérkőrzések eredményeire, a gólszerzők személyére és azon túl még számos izgalmas dologra. Így a meccsnézés közben még arra is lehetőség van, hogy egy jó tipp segítségével pénzt keressünk, akár egy kaszinó online oldalon.

Egy érdekes friss adat például a 2020/2021-es első osztályú bajnokság kapcsán, hogy az összes lejátszott mérkőzés közül 43%-ban a hazai csapat nyert, míg vendég győzelemre csak 34%-ban került sor. A döntetlenek aránya pedig 23% volt, azaz nagyságrendileg minden negyedik mérkőzés végződött pont-osztozkodással. A mérkőzések 37%-ában kevesebb, mint 2,5 gól esett csak (azaz nulla, egy vagy kettő találat), míg a többi 63%-ban gólzáporosabb mérkőzéseket láthattak a szurkolók, azaz legalább 3 találatot vagy annál is többet. A magyar NB1 2020/2021 idényében az egy mérkőzésre jutó gólok átlaga 3,02 volt.


Sport