Az sem mindegy továbbá, hogy a lakást milyen célra veszed. Befektetnél, vagy saját magad akarsz beköltözni. De ezenkívül is rengeteg szempontot kell még figyelembe venned, mielőtt meghozod a döntést.

Meddig tart még az ingatlanpiaci boom?

Nyilvánvalóan ez a millió dolláros kérdés, amire senki nem ismeri a pontos választ. Az elemzők abban egyetértenek, hogy az ingatlanpiac ciklikusságát figyelembe véve nem tarthat örökké a boom, de egyelőre mind a reálbérek emelkedése, mind pedig a beruházások arra engednek következtetni, hogy nem értünk a folyamat végére.

Vagyis nem érdemes arra várnod, hogy jelentősen csökkenjenek az ingatlanárak, bár az 5%-os kedvezményes áfa 2020-as megszűnése hozhat némi változást. (Itt azért meg kell jegyezni, hogy lesznek kivételek, mert a 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkező társasházak esetén a kedvezményes időszak kitolódik 2023-ig.) És még ki tudja, hogy milyen újabb intézkedések születnek a jövőben, amik valamilyen módon hatással lehetnek az ingatlanpiacra.

Milyen szempontok alapján hozd meg a döntést?

Mielőtt belevágnál a projektbe, az alábbi kérdéseket érdemes magadban tisztáznod:
- milyen hosszú ideig maradsz az adott városban, tervezel-e költözést a közeljövőben?

- egyedül élsz, vagy van már családod?

- befektetési lehetőséget keresel, vagy saját célra vásárolsz ingatlant?

- mekkora felelősséget szeretnél vállalni?

A válaszaid alapján már viszonylag könnyen behatárolható, hogy mi lesz a legjobb választás a számodra.

Mi szól a lakásbérlés mellett?

Ha lakást bérelsz, akkor viszonylag jól tervezhetsz előre, ugyanis fix költségekkel számolhatsz. Ráadásul az ingatlannal kapcsolatban felmerülő javítások, problémák sem a te felelősséged, valamint semmilyen adó, illetve illeték nem terhel téged. A bérlés további előnye, hogy a felmondási idő letelte után bármikor elköltözhetsz, nem vagy röghöz kötve.

A lakásvásárlás melletti érvek

Ha befektetési céllal szeretnél ingatlant venni, akkor úgy tűnik, hogy a mostani még jó időszak lehet, hiszen a szakértők szerint egyelőre nem kell a piac lassulásától tartani. A megtérülési mutatókat illetően használhatod az erre a célra készített kalkulátorokat, vagy kérheted befektetési tanácsadó segítségét.

A saját lakás mellett szól továbbá, ha már van családod, hiszen egy albérletet bármikor felmondhat a tulajdonos, a költözés pedig rengeteg macerával jár. A másik oldalon viszont ott a nagyobb felelősség, mint lakástulajdonos, valamint a kisebb mobilitás.


Otthon