Ki tekinthető alkoholistának (az alkoholista fogalma)?

A kérdésre számos tudományos és kevésbé tudományos definíciót találunk. Ezekből szemezgettük ki a legérdekesebbeket:

Az alkoholizmus fogalma túldefiniált, hiányzik az egységesen elfogadott definíció. Az Alkohollal Kapcsolatos Kifejezések Szótára (Dictionary of Words about Alcohol, 1968) közel 15 oldalon tárgyalja az alkoholizmus, alkoholista, addikció és addiktív szavak definícióit; az alkoholizmusra vonatkozóan hozzávetőleg 60 definíciót találunk.

Az alkoholizmus fogalma helyett a WHO vezette be 1980-ban az alkoholfogyasztással összefüggő problémák fogalmát (alcohol related problems). Ez tágabb, mint az alkoholizmus fogalma, mivel azt feltételezi, hogy az alkohol problémákat okozhat olyan emberek életében is, akik orvosi értelemben még nem számítanak alkoholistának. Ezek a problémák súlyosak lehetnek az egyénre, a közvetlen környezetére és a társadalom egészére nézve is, mint például az alkoholos befolyásoltság miatti balesetek, bűnözés és szabálysértés, valamint a családi problémák vonatkozásában.

(Andorka, 1994 Forrás: Zsákai Szilvia PhD. értekezés 2008.)

 

Mikortól tekinthető valaki alkoholistának?

Zacher Gábor toxikológus orvos álláspontja Amikor már az életébe annyira beletartozik a pia, hogy befolyásolja azt. Erről beszélhetünk már akkor is, ha valaki csak naponta két sört iszik meg. Egész nap egy kortyot sem iszik, de tudja, hogy ha hazaér, már nem kell vezetnie, és ott van a söröcske, amit kiszisszenthet, aztán a másodikat is, utána már alhat. Nem veri meg az asszonyt, nem üvölt a gyerekkel, csak egyszerűen a részévé válik a napjainak az alkohol.

A probléma ebben az, hogy az ember értékrend-változáson megy keresztül – a fontossági sorrendben előre kerül az alkohol -, de ő maga nem is érzi. Hiába mondja az asszony (vagy a férj, hiszen az alkoholisták 40 százaléka nő), hogy legalább ma ne igyál. A “mit szólsz te ebbe bele?”, “ezt csak megengedhetem magamnak” és az “éppen te mondod?” mondatok klasszikusak egy alkoholista szájából.

Nemzetközi alkoholizmus-mérő kalkulátorunkat cikkünk alatt találod.


Egészség