ABB legfrissebb kutatásairól, amelyek arra mutatnak rá, hogy a nyílt tengeri kitermelést végző társaságok helyszínenként évente akár 300 000 tonnával tudják csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátást, ami annyit tesz, mintha 150 000 gépkocsit kivonnánk a forgalomból.

 

• Az ABB legfrissebb kutatásai arra mutatnak rá, hogy a nyílt tengeri kitermelést végző társaságok helyszinenként évente akár 300 000 tonnával tudják csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátást , ami annyit tesz, mintha 150 000 gépkocsit kivonnánk a forgalomból 

 

• Az autonóm működésre való áttérés növeli az energiaellátás megbízhatóságát és kiszámíthatóságát 

• Évente akár 30 millió dollár megtakarítás  is elérhető  

Az ABB egy újabb „Energy Transition Equation” című jelentést tett közzé, melyben bemutatja, hogy ipari ügyfelei hogyan csökkenthetik széndioxid-kibocsátásukat és szervezhetik meg energetikai átállásukat a fenntarthatóbb jövő érdekében.

A kilenc hónapig tartó kutatómunka és modellszámítások nyomán kiadott jelentés rávilágít arra, hogy az autonóm működéshez szükséges automatizálást, digitalizálást és villamosítást szolgáló technológiák korai bevezetése és integrálása hogyan csökkentheti évente több mint 300 000 tonnával egy-egy nyílt tengeri létesítmény széndioxid-kibocsátását (ami megközelítőleg 25%-os csökkenésnek felel meg). Ez annyit tesz, mintha 150 000 belsőégésű motorral hajtott gépkocsit hirtelen kivonnánk a forgalomból. Ez a CO2-kibocsátási érték évről évre 5 millió tonna gleccserjég felolvadását okozza. 
  
„A világnak több energia kell” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke. „

Az olaj- és gázipari infrastruktúra még a megújuló energiaforrások előteremtésének legkedvezőbb forgatókönyvei szerint is további befektetéseket igényel, hogy energiaszükségletünk kielégítése érdekében biztosított legyen az ellátás rendelkezésre állása és stabilitása.

Itt az ideje tehát, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával valóban végrehajtsuk ezeket a befektetéseket annak érdekében, hogy a szénhidrogén alapú energiatermelés a lehető legfenntarthatóbb legyen, miközben tovább folytatjuk a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztéseket”

– tette még hozzá.

 

A jelentés arra is kitér, hogy a vállalatok miként érhetnek el akár évi 30 millió dollár értékű megtakarítást termelésük hatékonyságának növelésével, miközben akár 120 000 dollár nettó bevételi többletre is szert tehetnek az autonóm működésnek köszönhetően.

Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a cégek nyílt tengeri létesítményekben foglalkoztatott munkavállalóinak átcsoportosítása a veszélyes tengeri munkakörökből az új szárazföldi munkakörökbe. 

Ennek végrehajtása során a munkaadók biztonságosabb munkakörnyezet, illetve munka és magánélet egyensúlyának megteremtését kínálhatják dolgozóiknak, és a munkavállalók átképzésével pótolni tudják az iparágra jellemző képességhiányokat, hogy ezzel is támogassák az olaj- és gázlelőhelyek feltárásának és kitermelésének adatalapú megközelítését. 

2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának keretében az ABB 2021-ben 39%-kal csökkentette saját CO2-kibocsátását, és várakozásai szerint működése az évtized végére teljesen karbonsemlegessé tehető.

A stratégia részletesen bemutatja, hogy az ABB hogyan támogatja ügyfeleit világszerte abban, hogy 2030-ig legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat, ami olyan, mintha 30 millió belsőégésű motorral hajtott gépkocsi egyik napról a másikra eltűnne az utakról.

A jelentés gazdasági modellszámításait a független közgazdász, Steve Lucas, a Developmental Economics  cég vezetője az ABB Energy Industries szakembereivel együttműködve, tudományos és iparági források elméleti kutatásokon alapuló adatainak felhasználásával végezte el. Az ABB 2023-ban fogja közzétenni az energia- és vegyianyag-piacokkal foglalkozó tanulmányait. 

Ha további érdekes cikkeket szeretnél olvasni akkor kattints ide! 


Egészség Életmód AI Mesterséges intelligencia Munka